fbpx
Nieuws

Leidingrenovatie van binnenuit trend

Steeds meer bedrijven storten zich op het renoveren van standleidingen in appartementsgebouwen. Daartoe zijn twee technieken beschikbaar: een nieuwe kous invoeren of de buisleiding van binnenuit coaten met hars of polyester.

Het grote voordeel van renoveren van binnenuit, is dat er geen of minder hak en breekwerk aan te pas komt. Daardoor kunnen renovaties vaak eenvoudiger worden gerealiseerd, omdat bijvoorbeeld standleidingen lastig te bereiken zijn. Veel standleidingen en afvoeren zijn in slechte staat. Met name corporaties en VVE’s  staan de komende tijd voor een grote renovatieopdracht, zo blijkt uit een rondgang van vakblad Installatie en Sanitair op de recent gehouden vakbeurzen.

Meer aanbieders

Er zijn verschillende bedrijven die deze technieken aanbieden, zo is te lezen in het maartnummer van vakblad Installatie en Sanitair. Een van de eerste bedrijven die zich op het renoveren van binnenhuis riolering stortte, is het Limburgse bedrijf House-liner. Ruim 10 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf een kous die in bestaande binnenhuisriolering wordt ingebracht. Bij kleinere diameters en voor horizontale leidingen is er bij House-liner sinds kort de spraymethode beschikbaar.

ins0216leidingen 5 tubus3Ook Van der Velden, bekend van de rioolonstoppingsdienst, heeft zijn werkzaamheden uitgebreid met het renoveren van rioolbuizen. Dan kan de dikke straatriolering zijn, maar ook voor binnenshuis is er een techniek ontwikkeld, S4reno HomeLiner. Van der Velden werkt ook met een kous samen met een hars die in de bestaande rioolbuis wordt ingevoerd. Een andere techniek is het coaten van bestaande rioolbuizen dat onder meer door Tubus en Proline wordt gedaan. Proline is een Zweeds bedrijf en sinds 4 jaar actief in Nederland. Voor het coating wordt een polyester gebruikt, die in 3 lagen tegen de buiswand wordt gespoten. Tubus kan met haar techniek ook kleinere diameters van 30 mm van binnenuit renoveren.

Ook ventilatiekanalen

Ook De techniek om rioolbuizen van een nieuwe binnenbuis te voorzien is ook toepasbaar op dikke waterleidingen, ventilatiekanalen en pvc. De renovatietechniek van Van der Velden kan ook worden gebuikt om ventilatieschachten luchtdicht te maken. Of om een asbestkanaal te voorzien van een nieuwe kunststof binnenwand zodat het ventilatiekanaal weer met een borstel is te reinigen. Voor de renovatie van ventilatiekanalen komt bovendien deze bijzondere techniek binnenkort naar Nederland. Hieronder een aantal filmpjes over verschillende technieken.


Proline Group Pipe Renovation from Jim on Vimeo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.