fbpx
Nieuws

In bijna iedere gemeente in Nederland zijn nu één of meerdere lokale energiecoöperaties te vinden. De in totaal 623 energiecoöperaties in Nederland helpen zo’n 85 procent van de gemeenten en 95 procent van de bevolking met het realiseren van een lokaal energiecollectief. Dat staat in de Lokale Energiemonitor 2020 (LEM), een samenwerking tussen klimaatstichting HIER en RVO.

De LEM is de jaarlijkse voortgangsrapportage van, voor en over energiecoöperaties en – collectieven in Nederland. Dit jaar in de zesde editie. Het laat zien hoe ondernemende burgers in collectief verband samenwerken aan de energietransitie in hun eigen woonomgeving, vaak vanuit een energiecoöperatie. De monitor geeft zicht op het aantal energiecoöperaties, hun projecten en activiteiten en hoe ze in onderlinge samenwerking met elkaar een stevige maatschappelijke beweging vormen.

Warmte

In 2020 telden we minstens 77 lokale burgerinitiatieven met concrete plannen en projecten op het gebied van warmte. Dit zijn er 23 meer dan we in 2019 op het netvlies hadden. Verreweg de meeste projecten zijn in de onderzoeksfase. Van deze initiatieven richt de overgrote meerderheid zich op de kansen voor een lokaal warmtenet (64 van de 77 projecten). Veel aandacht gaat naar aquathermie uit oppervlaktewater, riool- en afvalwater of drinkwater (39 procent) en restwarmte van lokale bedrijven (11 procent).

Opvallend is het toenemende enthousiasme voor zonthermie, warmtewinning uit zonne-energie met zonnecollectoren. Daarnaast zijn er initiatieven met groen gas of waterstof als vervanging van aardgas. In deze sector komen sociale én technologische innovaties samen. Eén coöperatief warmtebedrijf is operationeel (Thermo Bello). Het meest vergaand ontwikkeld is het project in Terheijden (gemeente Drimmelen), waar de leidingen van een warmtenet in de grond liggen. In Amsterdam, bij het woon- en werkcomplex Wilhelmina Gasthuis ligt een ontwerp zo goed als klaar voor een collectieve voorziening. Ondertussen werken deze en andere bewonersinitiatieven samen met de gemeente aan warmtevisies en -plannen. Eind 2021 moeten alle gemeenten een Transitievisie Warmte opleveren en deze concretiseren in uitvoeringsplannen op wijkniveau.

Zonne-energie

Veruit de meeste coöperaties werken aan zonprojecten: 70 procent. In totaal telt Nederland 814 collectieve zonprojecten: 761 op daken, 50 op grond en 3 op water. Samen realiseren burgers 166,4 MW zonvermogen met hun zonne-installaties, waarvan 57 procent op daken, 32 procent op grond en 11 procent op water. Ongeveer 1,6 procent van de zonne-energie in Nederland is (toegerekend) eigendom van burgercoöperaties. De groei van het aantal zonnedaken zet ook dit jaar weer door (26 procent meer dan in 2019).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.