fbpx
Nieuws

Aantal bioketels neemt nauwelijks toe

De groei van bioketels kwam in 2020 tot een abrupte stop. De afzet van bioketels was zeer beperkt. Wel werd nog een aantal nieuwe projecten in gebruik genomen, waardoor de hoeveelheid duurzame warmte uit bioketels in 2020 met circa 3-4 PJ toenam. De werkgelegenheid liep sterk terug, van de circa 720 arbeidsplaatsen gingen er 400 verloren in dit crisisjaar. Dit blijkt uit het jaarverslag van de branchevereniging voor bioketelleveranciers, de NBKL.

De laatste twee jaar groeide de sector nog met 15 procent. De stagnatie heeft onder meer te maken met het stopzetten van de ISDE-subsidie op bio-energie. In de nieuwe BENG-normen vallen biomassaketels in de categorie ‘half duurzaam‘. Ook de MIA/VAMIL-regeling stopte.

Biomassa stijgt wel

De hoeveelheid duurzame biomassa is in Nederland wel gestegen. Deze houtsnippers komen met name van milieustraten en groenaannemers. Houtpellets worden geproduceerd van zaagsel en houtresten uit timmer- en meubelfabrieken.

Bijlage

3 reacties op “Aantal bioketels neemt nauwelijks toe

 1. Bennie schreef:

  Goede zaak, moeten verboden worden die dingen.
  Vooral de grote installaties die in centrales worden gebruikt.

  Houtpellets worden geproduceerd van zaagsel en houtresten uit timmer- en meubelfabrieken??? in welk fabeltjesland woont u? voor de grootverbruikers worden in Canada e.d. hele possen platgegooid om in Nederland met die (kostbare en milieuvervuilende scheepvaart op zware stookolie) rommel van het gas af te komen.

  Stop alle subsidie , op die pellets net zoveel accijns heffen als olie / gas, scheelt veel fijnstof en het probleem lost zich vanzelf op!

 2. Helemaal met Bennie eens.. en er moet ook een verbod komen op houtkachels..
  Als we straks een keer een stroomstoring krijgen als het -15 graden vriest dan neemt half Nederland een houtkachel omdat de cv niet meer werkt..
  Dus zogenaamde experts in Den Haag wakker worden.. anders zitten we straks op elke 20m2 met een houtkachel opgescheept..
  Stop met houtstook…

 3. Hemmo schreef:

  Beste Bennie en John,
  Houtkachels en de bijstook in kolencentrales, dat gaat allebei niet over bioketels. Een bioketel is 95% schoner dan een houtkachel en draait op lokaal afval of Europese pellets.
  In Nederland bouwen we nu eenmaal erg weinig met hout en van het hout dat we gebruiken (voor kozijnen en deuren) komt maar 5% uit eigen land. Helaas hebben we daardoor weinig Nederlands houtzaagsel om pellets van te maken en in Scandinavië en de Baltische staten hebben ze erg veel houtzaagsel over. Daarom nog een tip: Vertel een bosbouwer in Canada, Zweden of waar dan ook niet hoe hij met z’n bos om moet gaan. Ik heb gehoord dat ze daar gevoelig zijn voor betweters uit een land waar ze al eeuwen geleden alle bossen hebben omgekapt voor landbouw.
  Vaak is het goed om bij bio-energie ook even ‘om te denken’; Wat gebeurt er met snoeiafval en houtzaagsel als je het niet gebruikt voor energie? Dan komen – omdat er geen filter op de pijp zit zoals bij een bioketel – de NOX, CO2 en NH3 in het milieu en de atmosfeer terecht, in nog veel grotere hoeveelheden.
  Een bioketel is een goede oplossing voor het klimaatprobleem, als je maar met verstand met bomen en het bos omgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.