
Laat buitenunits van lucht/water-warmtepompen overdag wat meer geluid produceren, zodat ze ’s nachts stiller kunnen draaien.
Dat is het meest gehoorde advies uit de markt, naar aanleiding van recente voorstellen om grenzen te stellen aan warmtepompgeluiden buitenshuis.
“Overdag zouden warmtepompen via buffermethoden juist door maximaal te draaien de geluidsproductie ’s avonds en ’s nachts kunnen reduceren”, suggereert Techniek Nederland.
Zonnestroom bufferen
Voordeel is dat dan optimaal gebruik kan worden gemaakt van overdag aanwezige zonnestroom, stelt fabrikantenvereniging Nederlandse Verwarmingsindustrie: “Doordat de energie benut kan worden op het moment dat deze ook aanwezig is.”
In landen als Oostenrijk, Duitsland en Zweden wordt er al een dag- en nachtritme aangehouden, en dus kunnen we dat makkelijk overnemen, stelt aircovereniging NVKL. “Een feitelijke eis van 40 dB(A) in de nacht is haalbaar mits er een nachtregeling kan worden gerealiseerd. Overdag en ’s avonds zou deze eis hoger moeten liggen.”
Duitsland
Bovenstaande partijen maken de vergelijking met een land als Duitsland, maar vermelden daarbij niet dat Duitsland toch wel wat strenger is, ook in de nacht. Immers: in de nacht mogen buitenunits in Duitsland de buren niet hinderen met geluid dat boven de 30 dB ligt.
De grenswaarde van de geluidseis zoals die er nu ligt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken komt officieel op 40 dB te liggen, maar omdat het gros van de buitenunits zogeheten ‘tonaal geluid’ produceert – continu geluid van ongeveer dezelfde toonhoogte – moet er nog 5 dB vanaf worden getrokken. Tonaal geluid wordt immers als hinderlijker ervaren dan geluiden zonder tonaal karakter.
Stad en platteland
In voorgestelde eis wordt geen verschil tussen dag en nacht gemaakt en ook niet tussen stad en platteland. Dat zou anders moeten, vindt warmtepomporganisatie DHPA. “Het zou veel beter zijn de grenswaarde af te stemmen op het type gebied waar de luchtwarmtepomp wordt opgesteld.”
“In het centrum van een grote stad valt het geluid van de warmtepomp weg in het geluid van de bedrijvigheid. Op het platteland bij afwezigheid van stoorgeluiden is de voorliggende eis wellicht niet streng genoeg.”
Stille binnentuinen
Maar daarover verschillen dan weer de meningen. “Wij pleiten voor een strengere normering bij gestapelde bouw”, zegt omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De dienst neemt daarbij een stad als Amsterdam als voorbeeld.
“De balkons zijn aan de achterzijde gelegen waar zich bij gesloten bouwblokken een stille binnentuin bevindt waaraan de slaapkamers grenzen. Balkons zijn niet erg diep en geven bij de lage frequenties van warmtepompen weinig afscherming.”
Stapeling van geluid
En als er dan ook nog een stapeling van het geluid van meerdere warmtepompen is, wordt het probleem alleen maar groter, vindt de Omgevingsdienst. “In de Omgevingswet zal aandacht voor cumulatie van geluid afkomstig van dezelfde bronnen meer aandacht krijgen dan nu. Aangeraden wordt bij nieuwe regels daar nu al rekening mee te houden.”
Echt weer een oplossing van een mannetje die overdag werkt en s’nachts lekker in zijn bedje ligt.
En de mensen die nachtdiensten draaien en overdag moeten slapen ?
Aangezien het steeds meer een 24 uurs economie wordt is dit ook niet de oplossing.