fbpx
Nieuws

Verkoop CV-ketels blijft stabiel

kwaliteitshandboek CO-certificering

Er zijn in 2018 meer CV-ketels verkocht dan in 2017. In totaal werden er door Nederlandse ketelfabrikanten het afgelopen jaar 428.400 toestellen voor de Nederlandse markt geleverd. Dit is ruim een procent meer dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit de verkoopcijfers van de CV-ketelfabrikanten, die in het bezit zijn van Installatie.nl. Deze fabrikanten zijn sinds 1 januari verenigd in de Nederlandse Verwarmingsindustrie, de opvolger van de VFK.

Groei

De markt groeit minder hard dan in 2017, maar daalt nog niet. Dit terwijl bijvoorbeeld sinds juli 2018 de aansluitplicht voor de nieuwbouw is vervallen. Nieuwbouwwoningen die een vergunning hebben van na deze datum hebben geen verplichte aardgasaansluiting meer. Nieuwbouwwoningen gaan hierdoor op een warmtenet of aan de warmtepomp.

Hybride

De verkoopcijfers laten een stabilisering zien ten opzichte van vorig jaar, toen de markt nog forser groeide ten opzichte van 2016. Ter vergelijking: in 2012 werden er 440.000 CV-ketels verkocht (zie tabel onder). In de cijfers is zowel de nieuwbouw als vervangingsmarkt meegenomen. In de cijfers zijn bijvoorbeeld hybride installaties niet apart meegenomen. Formeel gezien geldt een hybride installatie als een verkochte warmtepomp en een verkochte CV-ketel.

Ketelindustrie

Ondanks dat Nederland op termijn niet meer gebruik wil maken van aardgas uit Groningen, gaat het in aantallen niet slecht met de ketelindustrie. Zo wordt ongeveer de helft van de in Nederland geproduceerde CV-ketels naar het buitenland geëxporteerd. Veel landen zitten nog volop in de transitie naar de in Nederland uitgevonden HR-techniek.

Verkoopcijfers cv-ketels 2012-2018

2012440.000
2013407.500
2014398.300
2015414.600
2016411.300
2017423.500
2018428.400

10 reacties op “Verkoop CV-ketels blijft stabiel

 1. frank schreef:

  en bij thuis eddy ?

 2. Nico v Oss schreef:

  Aardgas ketel is de enige betaalbare bron die je huis het beste verwarmt!
  De rest is als warmtebron onbetaalbaar
  Eerst maar iets ontwikkelen dat goed werkt en betaalbaar is.
  De overgang naar CO2 vrij milieu
  heeft totaal geen zin , als de grote landen niet meedoen.

 3. Pell26 schreef:

  Aardgas vervangen voor waterstof met de remeha ketel, kan makkelijk.
  Gasleiding is geschikt voor aardgas en zelfs met kleine aanpassing aan bestaande ketel is het een goedkope oplossing.
  Kabinet is onkundig en is niet slim.
  Grote landen doen niet mee, dus nu geen onnodige miljarden verspillen.
  Stem dit kabinet weg, onkundige zakkenvullers

 4. Piet schreef:

  Wegstemmen is zeker zinloos. De linkse terreurbewegingen zoals groen links en d66 , aangejaagd door het Urgenda clubje zijn juist de katalysators van de huidige warmtepompen waanzin.

 5. STRAVERS INSTALLATIE TECHNIEK schreef:

  WIJ ALS KLEIN LANDJEOP DE WERELDBOL PROBEREN OVERAL VOOROP TE LOPEN ,MAAR DAT GAAT ECHT NIET LUKKEN . WIJ WORDEN UITGELACHEN DOOR VELE LANDEN. MAARJA HET ZIJ ZO . WATERSTOF IS DE ALLERBESTE OPLOSSING TER VERVANGING VAN WATERSTOF OMDAT HET ZEER GOEDKOOP IS EN GEEN VUILE UITSTOOT HEEFT EN HET ALLERBELANGRIJKSTE IS DAT MET WATERSTOF KAN JE GEEN KOOLMONOXYDE VERGIFTIGING KRIJGEN .

 6. Marcel schreef:

  Alleen waterstof branders kan je niet meer met je (blauwe) ogen afstellen. Zolang je nog steeds als particulier cv toestellen kan kopen worden de ongelukken er mee alleen nog maar groter. Voordat de overheid de certificering heeft geregeld ben ik met pensioen.
  En dan wordt het weer een papieren tijger die voor de kleine ondernemer onbetaalbaar wordt.

 7. Gerrit schreef:

  Voor degene die het niet weten wij worden geregeerd door oa Shell, Unilever en nog enkele grote bedrijven die gaan alleen voor het geld. Waterstof en kerncentrales werkend op zand en zout zijn de oplossing maar dit is schijnbaar niet belangrijk geld en macht heerst in NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.