fbpx
Nieuws

Warmtepomp geen erkende maatregel

V

De lucht/water-warmtepomp wordt van de lijst geschrapt van erkende besparingsmaatregelen voor bedrijven en instellingen.

Wie in Nederland meer verbruikt dan 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas(equivalenten) per jaar, is verplicht om besparingsmaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terug laten verdienen.

In november presenteerde het ministerie van Economische Zaken de lijst met verplichte maatregelen voor 2019. Die maatregelen zijn dan verplicht, tenzij aangetoond kan worden dat er voor een gelijkwaardig alternatief gekozen is. Op die lijst stond ook de warmtepomp.

Terugverdientijd

Daartegen werd echter luid geprotesteerd, onder meer door branchevereniging Techniek Nederland. “De verwachting dat deze warmtepompen een terugverdientijd hebben van vijf jaar, herkennen wij niet”, reageerde Techniek Nederland.

Nu heeft de minister besloten de warmtepomp vooralsnog van de lijst te schrappen. “Voor deze maatregel is meer onderzoek nodig om beter te onderbouwen met welke randvoorwaarden een warmtepomp voor specifieke bedrijfstakken voldoende rendabel is”, aldus EZ-minister Eric Wiebes.

(Dynamisch) waterzijdig inregelen

Een maatregel die wél snel terug te verdienen is, waterzijdig inregelen, staat niet op de lijst. Maar wellicht komt hier, door een motie van GroenLinks, verandering in, laat het ministerie van Economische Zaken weten.

“Er zijn verschillende vormen van waterzijdig inregelen. Dynamisch waterzijdig inregelen ziet er echter veelbelovend uit”, aldus EZ-woordvoerder Nynke van der Zee tegen Installatie.nl.

“Op dit moment wordt een vervolgonderzoek uitgezet om de investeringskosten en het energiebesparingspotentieel per bedrijfstak in kaart te brengen.”

Van der Zee: “Als de maatregel voor een bedrijfstak onder de vijf jaar terugverdientijd ligt, wordt deze toegevoegd aan de lijst voor die bedrijfstak. Verwacht wordt dat dit onderzoek en de conclusie rond de zomer afgerond wordt.”

Leidraad inregelen

Overigens weerhoudt het feit dat waterzijdig inregelen niet op de lijst staat verschillende partijen er niet van om een formele leidraad op te stellen over hoe je (waterzijdig) inregelen het best kan aanpakken.

In die leidraad, een Nederlandse Technische Afspraak (NTA) genoemd, komen zaken aan de orde als: waar moet de inregeling aan voldoen? Hoe wordt goede inregeling gemeten? En de procedurele aspecten: welke regelgeving is van belang? Hoe wordt de uitvoering van de inregeling geborgd?

7 reacties op “Warmtepomp geen erkende maatregel

 1. R.H. Henstra schreef:

  Binnen 5 jaar terug verdienen. Typisch iets wat afkomstig is van mensen die er de ballen verstand van hebben.

  • Ad van hemert schreef:

   Rekend men bij een auto ook met 5 jaar terugverdientijd? Laten we met zijn allen is stoppen met het praten over terugverdientijd!

 2. charlie schreef:

  Ik ben het helemaal eens met Ad
  Ik roep ook al jaren ophouden over terug verdien tijd comfort moet de drijfveer zijn
  Ik zeg ook altijd als je een nieuwe auto koopt en je haalt hem op is er meteen al een waarde daling en daar hoor je niemand over

 3. Pjotr schreef:

  De terugverdientijd-leugen komt van de klimaatlobby. Die heeft het al jaren over de geweldige besparingen die ons wachten als we van fossiele brandstof af gaan. De realiteit is dat een warmtepomp een peperdure aanpassing van de woning vergt van gemiddeld €50.000 die op je schouders drukken.
  Een veel beter streven is de CV-ketel op waterstof i.c.m. woningisolatie.

 4. Marcel schreef:

  Net als in de jaren 80 toen er een huis getekend werd met alle besparingen die je kon halen als je ging isoleren. Als je alles optelde kwam je op een besparing van 135%.
  Maar de gasmeter gaat echt niet achteruit lopen.

 5. Nico van der Vegt schreef:

  ik lees het volgende:

  – Wie in Nederland meer verbruikt dan 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas(equivalenten) per jaar, is verplicht om besparingsmaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terug laten verdienen –

  Wie van u, beste lezers, kan mij vertellen welke wet en regelgeving hier aan ten grondslag ligt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.