fbpx
Nieuws

Meer duurzame stroom dan kolenstroom

Voor het eerst wordt er in Nederland meer elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen dan uit kolen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het eerste halfjaar is de Nederlandse elektriciteitsproductie uit steenkool gedaald. Van 11 miljard kWh in 2019 naar 4 miljard kWh in 2020. Dit is een daling van 63 procent. Oorzaken zijn onder andere de concurrentie met andere energiedragers (lagere prijs van aardgas op de wereldmarkt, prijs van CO2-emissierechten, gunstig weer), lagere elektriciteitsvraag uit Noordwest-Europa en technische storingen bij enkele bedrijven.

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is gestegen van 10,6 miljard kWh in het eerste halfjaar van 2019 naar 14,8 miljard kWh in de eerste helft van 2020. Dat is een stijging van 39 procent. De productie van elektriciteit uit zon nam toe met 1,5 miljard kWh (56 procent). De productie van elektriciteit uit wind steeg met 1,4 miljard kWh (25 procent). De weersomstandigheden waren gunstig (relatief veel wind en zonnestraling), maar ook het opgestelde vermogen van zonnepanelen was groter.

1 reactie op “Meer duurzame stroom dan kolenstroom

 1. johan schreef:

  als ik het bovenstaande bekijk was dit vorig jaar toch ook al bijna over voor een groot deel?
  donker blauw met donker groen.. dat is vanaf april tot oktober toch ook al meer groen?
  eigenlijk is het misschien alleen november 2019 dat kool nog meer was maar van april 2019 tot jun 2020 met alleen november als onderbreking was hernieuwbaar beter?

  Nu is wel de vraag at herniewbaar is in dit plaatje? zit daar ook bio in?
  of is het echt alleen zon en wind?

  maar goed je kunt wel zeggen bijna geen kool maar aardgas is nog een hele grote jongen, en wat voor elektrische energie importeren we allemaal? waar is dat van gemaakt?

  En daarkomt bij dat dit puur gaat over de elektrische energie maar dat is maar een relatief klein aandeel in de totale energie consumptie van nederland…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.