fbpx
Nieuws

Meer hbo’ers in installatietechniek

De installatiebranche wil meer hbo’ers aan zich binden. Daarom starten Techniek Nederland, Opleidingsfonds OTIB en vier hogescholen, samen met een aantal andere organisaties, in Utrecht het Center of Expertise HUB (Human Capital for Building Technology). Met de oprichting van het expertisecentrum breidt de technieksector kennis en opleidingen op het gebied van gebouwtechnologie uit en versterkt het de innovatiekracht. Dat is nodig, want technisch dienstverleners hebben meer behoefte aan praktisch opgeleide hbo’ers en snelle opscholing voor hun technische vakmensen.

Meerdere hogescholen

Het Center of Expertise HUB is een primeur; het is het eerste expertisecentrum waaraan meerdere hogescholen deelnemen. Behalve de Hogeschool Utrecht zetten ook Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Hanzehogeschool en Hogeschool Saxion vandaag hun handtekening onder de samenwerking. Ook twee Lectorenplatforms, Urban Energy en Energievoorziening in Evenwicht doen mee. Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) en Stichting Promotie Installatietechniek (PIT) investeren in het nieuwe samenwerkingsverband.

Innovatie

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt de oprichting van het expertisecentrum cruciaal. “We hebben meer hbo’ers nodig om de innovatiekracht van de branche te versterken. De technische sector is de komende jaren onmisbaar voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd, zoals de energietransitie, mobiliteit, verstedelijking en toenemende complexiteit van onze infrastructuur. Om die ambitie te kunnen waarmaken, zijn meer hbo’ers nodig met kennis van onder meer digitalisering, cybersecurity, integraal ontwerpen, multidisciplinair samenwerken en duurzame energietechnieken.”

Ambitie

De doelstellingen van het Expertisecentrum zijn ambitieus. De samenwerking richt zich onder meer op het stimuleren van meer instroom in techniekgerelateerde studies, het vormgeven van aantrekkelijke leerarrangementen en studiebanen en het creëren van een digitaal platform voor kennisuitwisseling tussen hogescholen, bedrijfsleven en studenten.

1 reactie op “Meer hbo’ers in installatietechniek

  1. Jos Willemsen schreef:

    Prima initiatief nu ook Hogeschool Eindhoven nog laten aanschuiven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.