fbpx
Nieuws

CO2-warmtepomp met bollenbuffer in school

Een schoolgebouw uit Doesburg is gerenoveerd met een CO2-warmtepomp met PCM-buffervaten. Hierdoor is het gebouw uit 1970 kostentechnisch aantrekkelijk gerenoveerd.

De Anne Frank School, een gebouw uit 1970, is door aannemer Van Campen uit Zelhem en installateur Technisch Bureau Pola verbouwd tot integraal kindcentrum, waarin de basisschool en kinderopvang zijn gehuisvest.

De warmtepompinstallatie maakt het mogelijk dat duurzaam opgewekte warmte van hoge temperatuur geleverd kan worden. Hierdoor was het niet nodig om de bestaande installatie in het gebouw aan te passen, de radiatoren te vervangen en de gebouwschil extra te isoleren. De gemeente Doesburg had hier geen budget voor. Wel heeft het pand pv-panelen gekregen.

CO2 koudemiddel

De warmtepomp van Caldameg heeft CO2 (R744) als koudemiddel. Het voordeel van CO2 als koudemiddel is dat het een lagere GWP heeft (1) ten opzichte van andere gangbare koudemiddelen. De CO2-warmtepomp kan tot 85°C warmte leveren, en levert ook bij koude buitentemperaturen een beter rendement dan conventionele warmtepompen. De installatie in Doesburg heeft een capaciteit van 34 kW.

Opslagcapaciteit vergroten

Drie buffervaten met PCM-bollen

Drie buffervaten van 500 liter worden toegepast om de opgewekte warmte op te slaan. Op deze manier dekt het systeem de piekvraag af zonder een grootverbruiker op het gebied van elektriciteit te worden. Door de toepassing van PCM-bollen in de buffervaten wordt de effectieve capaciteit van het opslagsysteem vergroot. Faseovergangsmaterialen kunnen namelijk meer thermische energie opslaan binnen een bepaald temperatuurtraject dan water. De inhoud van de vaten wordt in dit geval vergroot naar circa 4500 liter.

Het systeem van Caldameg werd afgelopen jaar door groothandel Technische Unie getoond op Building Holland.

Installatie-schema van de nieuwe situatie.

In principe heeft de Anne Frank School nu geen aardgas meer nodig om het gebouw te verwarmen. De twee bestaande gasketels zijn nog wel blijven hangen, als backup-installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.