fbpx
ISH 2019

Simpeler koellast in DDS-CAD

Het BIM-programma DDS-CAD krijgt een add-on voor eenvoudiger koellastberekeningen.

Het Noorse softwarehuis Data Design System (DDS) presenteert deze add-on op de komende ISH Beurs in Frankfurt.

De koellastberekening is gebaseerd op de software IDA-ICE ESBO van samenwerkingspartner EQUA, een specialist op het gebied van gebouw- en installatiesimulaties.

Via een interface krijgen DDS-CAD gebruikers uitgebreide functionaliteiten van IDA ESBO rechtstreeks beschikbaar in de tekensoftware van DDS.

BREEAM

“De software IDA-ICE ESBO voor de koellastberekening voldoet aan de eisen van BREAAM-NL voor een dynamische thermische simulatie, die stelt dat de software ten minste moet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan simulatieberekeningen conform NEN-EN-ISO 13792”, zegt Nicole Ebbeling-Eestermans, van DDS.

Behalve IDA-ICE (Indoor Climate and Energy) zijn er nog wel meer voorbeelden van dergelijke dynamische simulatierekenmodellen, zoals VABI-VA114, TRNSYS, TASE, Energy+ WEI en DYWAG.

Warmteverliesberekening

Tijdens de beursweek toont DDS ook nieuw ontwikkelde en geïntegreerde warmteverliesberekening, conform de NEN-EN 12831.

In november bracht DDS (onderdeel van moederconcern Nemetschek) de nieuwste modelleersoftware uit; DDS-CAD 14, waarin al verschillende nieuwe functies werden gepresenteerd die het ontwerpen en berekenen van W-installaties moeten vereenvoudigen.

Drukverliezen

Zo kunnen drukverliezen in ventilatiesystemen worden berekend en kunnen verwarmings- en koelsystemen hydraulisch worden gebalanceerd, ook bij meerdere pompen in een systeem.

Meer weten over de BIM-methodiek en de verschillende op de markt verkrijgbare BIM-software? Lees dan ons achtergrondartikel ‘BIM voor installateurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.