De uitvoering van het Energieakkoord gaat onverminderd door, zo bleek uit de Miljoenennota die gisteren gepresenteerd is. Er vloeien weer miljarden in de subsidieregeling SDE+, de regeling die is bedoeld voor nieuwe duurzame energietechnieken. Dit najaar is in totaal 9 miljard euro subsidie beschikbaar voor projecten binnen deze regeling.
Dit bedrag is gereserveerd om de productie van duurzame energie te stimuleren, en richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Ondernemers kunnen via uitvoeringsorgaan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie aanvragen voor de productie van duurzame elektriciteit, duurzame warmte of gecombineerde opwek van warmte en elektriciteit, alsmede de productie van groen gas.
Postcoderoos
De regeling voor het lokaal opwekken van energie wordt in 2016 ook verruimd. De korting op de energiebelasting die hiervoor berekend wordt, ook wel de postcoderoosregeling genoemd, stijgt van 7,5 cent per kilowattuur naar 9,0 cent per kilowattuur in 2016.
In 2017 vindt er opnieuw een tender Wind op Zee plaats en wordt de innovatiekavel voor Wind op Zee aanbesteed. Daarnaast zal komend jaar ook het subsidiebudget voor de Demonstratieregeling Energie-innovatie (DEI) groeien naar 41 miljoen euro. Met deze regeling worden energie-innovaties ontwikkeld die potentie hebben voor verkoop in het buitenland of voor de Nederlandse economie.
Aftrek
De monumentenaftrek, de regeling die investeringen in monumentale panden moet stimuleren, wordt effectiever ingezet. Het kabinet wil dat deze regeling louter nog wordt aangewend voor aanpassingen die bjidragen aan de monumentale waarde. Volgens het kabinet vindt dat onderhoud en reparatie aan de installatie hier niet onder valt. Vervanging van een cv-ketel valt dus niet meer onder dit fiscale voordeeltje.