
De verkoop van warmtepompen stijgt aanzienlijk, met een toename van 27 procent ten opzichte van 2017. De hr-ketel blijft het meest gekozen verwarmingsapparaat.
Dat blijkt uit de Gasmonitor van Natuur & Milieu, waarin wordt geïnventariseerd welke warmte-installaties Nederland aanschaft: inbouwkookplaten, hr-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen zes jaar en het aantal aangevraagde subsidies (ISDE).
Warmtepomp wint terrein
Van alle verkochte verwarmingstechnieken maakt de warmtepomp de sterkste groei door. In 2018 zijn 108.000 warmtepompen verkocht, een groei van 27 procent ten opzichte van 2017.
Overigens schaart Natuur & Milieu nog steeds de airco’s bij de warmtepompen, wat een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Natuur & Milieu is hiervan op de hoogte, maar heeft nog geen manier gevonden om airco’s uit de statistieken te filteren.
De gasgestookte hr-ketel blijft de meest gekozen verwarmingsvorm (430.000 in 2018). Van een daling in de verkoop van de hr-ketel is vooralsnog geen sprake. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om de vervanging van ketels in bestaande woningen.
In nieuwbouwwoningen zijn de gevolgen zichtbaar van aangepaste wetgeving, sinds juli 2018 zijn netbeheerders niet meer verplicht nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten. In het tweede kwartaal van 2019 werd bijna 70 procent van de nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder gasaansluiting.
Fossielvrij in 2050
Uiteindelijk moeten in 2050Â alle woningen en gebouwen fossielvrij zijn. Natuur & Milieu monitort jaarlijks de voortgang van deze transitie naar aardgasvrije gebouwen. Het is belangrijk om goed zicht te hebben op deze ontwikkelingen, omdat energienetten tijdig moeten worden aangepast op de nieuwe energiebronnen.
Ik hoor in mijn omgeving meer mensen die een airco hebben aangeschaft vanwege de warme zomers, dan mensen die een warmtepomp hebben geplaatst. Die 27% zou best eens te winnen kunnen zijn aan de behoefte aan airco’s ipv de HR ketel vervangers…
Ik vind het ronduit ongepast om mensen te dwingen van het gas af te gaan , terwijl wij al jaren contractueel gas afnemen van Rusland. Dit gas wordt doorverkocht aan het buitenland, wasr mensen subsidi krijgen voor aansluiting op t gas. Dit vind ik jereinste dictatuur.
Het afdwingen van de burgers om van gas af te komen is absurd. STOP HIERMEE AUB.
Maar wel met subsidies stimuleren via de lagere overheden c.q. de rijksoverheid. Dit lijkt me humanitaire en sociaal.
Wij bewonen een woning met een warmtepomp. Het is een ramp. De warmte van buiten gaat niet meer je huis uit vanwege de isolatie. Bij een temperatuur van 25 graden is het continue in je woning meer dan 25 graden, ook in de slaapvertrekken. Het ventilatiesysteem is afgesteld op ? Hij doet bijna niets. Wil je het koel in huis hebben, dan dien je een airco systeem aan te schaffen. Erg benieuwd hoe warm/koud we het in de winter hebben.
@J.Veling: Met een water/ lucht warmtepomp kun je ook actief koelen hetzij met vloerkoeling en/of fancoils op de slaapvertrekken. Overdags is het raadzaam woning te verduisteren en screens en/of rolluiken toete passen.
Hoe beter de isolatie waarde van de woning hoe meer er gebalanceerd geventileert dient te worden.
Met een hogere isolatie waarde van de woning heeft dat ook weer voordelen in de winter.
Overigens met een brongebonden warmtepomp moet je koelen.
Mits de afname circuit goed ingeregeld valt stroomverbruik ook relatief mee. Met PV panelen kun je het weer grotendeels voorlopig tegen elkaar wegstrepen.
En de totale investering ten opzichte van een split of Multi-split inverter airco die dus ook kan verwarmen? Is nog altijd vele male goedkoper dan een lucht-water of bron gebonden warmtepomp.
de meest zuinige hr- ketel genereerd minder co2 dan de beste warmtepomp. zoek maar op. politiek correcte schijnvertoning.
Ik heb een geo warmtepomp geplaatst en koel en verwarm m’n ganse woning 24 graden winter en zomer heb geen andere verwarmingsbronnen nodig door plaatsing van zonnepanelen is mijn verwarmingskosten 0,0 euro
HR ketel zal nog wel enige tijd bij de meeste huishoudens blijven hangen en door deze huishoudens worden vervangen , velen wachten met verduurzamen, gezien de ontwikkelingen komende jaren .Waterstof in mengvorm zal zeker een goed alternatief voor aardgas kunnen gaan worden en zal dan voor veel huishoudens de voordelige oplossing ten opzichte van een dure warmtepomp investering worden .Als dan op korte termijn er ook nog voordelige auto,s op waterstof brandstof op de markt komen , dan zijn we pas echt goed met het milieu bezig, zijn accu,s als milieuafval niet meer van toepassing en kunnen veel warmtepompen t.z.t weer vervangen worden door waterstof c.v ketels .
Wil Politiek den Haag toch blijven doordrammen met warmtepompen promoten dan voorzie ik Nederland in armoede verdwijnen .Vele huishoudens hebben geen geld voor verduurzaming-investeringen en om het bedrijfsleven, o.a. zzp,ers etc te blijven belasten om de bevolking te sponsoren voor verduurzaming , zal in de toekomst veel faillissementen en werkeloosheid gaan opleveren .
Heel veel mensen en politici zien het bedrijfsleven als een oneindige gasbel die onuitputtlijk is en kan blijven belasten .Het is oneindig belasten .Politiek komt geld tekort , bedrijfsleven kan het continue ophoesten . Ik denk dat het Nederlandse bedrijfsleven onder leiding van o.a. VNO -NCW gewoon eens een maand moeten gaan staken , en lastenverlichting moeten afdwingen , want stopt het bedrijfsleven , dan dondert de gehele economie in elkaar en is armoede een feit .
Beste Ondernemers van Nederland o.a.Installatiebedrijven , ZZp,ers etc we laten ons al jaren teveel financieel uitknijpen door de Politiek omwille van de Nederlandse economie , terwijl de politiek niet zonder ons kan en zelf niet wil bezuinigen.
Helemaal waar Jos!
Vooral het deel, over waterstof en dat de politiek eens anders moet gaan denken.
En daar ben ik weer, Techniek Nederland moet er voor de (kleine) installateur zijn, niet voor de politiek correcte woorden.
En Laat de politiek dan ook nu eens Parijs los, de rest van Europa loopt immers erg ver achter. (Hout/olie/steenkool gaan nu over op gas)