fbpx
Nieuws

‘Milieubeweging terug aan klimaattafel’

BENG, zonnepanelen, pv-panelen

Uneto-VNI heet vanaf vandaag Techniek Nederland. De ondernemersvereniging voor technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel krijgt met de nieuwe naam meer herkenbaarheid en een duidelijker profiel. De technieksector is de komende jaren in veel opzichten onmisbaar, bijvoorbeeld voor de energietransitie. Bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord zal Techniek Nederland daarom een centrale rol vervullen.

Klimaatakkoord

Voorzitter Doekle Terpstra vult die rol vandaag al in met een oproep aan milieubeweging en FNV om terug te keren aan de klimaattafel: ‘We gaan gebouwen en woningen in ons land CO2-neutraal maken, een operatie waar we tot 2050 de tijd voor nemen. Dat is realistisch en haalbaar, maar dan moeten we nu wel in actie komen. De eerste mijlpaal is een CO2-reductie van 49 procent, de doelstelling voor 2030. Het is belangrijk dat de natuur- en milieuorganisaties én de FNV weer aan de klimaattafel komen. Als ook zij verantwoordelijkheid nemen en een actieve rol gaan spelen, zorgt dat voor meer draagvlak. Zo vergroten we de kans om de doelstellingen te realiseren.’

Snelle groei

De technieksector behoort tot de snelst groeiende bedrijfstakken van Nederland. De sector is nu al goed voor zo’n 150.000 arbeidsplaatsen en groeit binnen afzienbare tijd door naar 200.000 werknemers. Het productievolume zal toenemen van 21 miljard euro in 2019 tot 23 miljard euro in 2023. Terpstra: ‘De hele sector ademt innovatie, dat geldt voor de grote ondernemingen, maar zeker ook voor de kleinere bedrijven. Onze leden zijn actief in de gebouwde omgeving, infra en industrie. De nieuwe naam maakt die veelzijdigheid meer dan ooit zichtbaar.’

Ambitieus maar realistisch

Terpstra: ‘Het is glashelder dat de energietransitie zonder techniek geen kans van slagen heeft. Techniek Nederland is ambitieus, maar ook realistisch. Het is niet zo dat we de CV-ketel en het gasleidingnetwerk al kunnen afschrijven. Integendeel; we hebben álle opties nodig om onze woningen en gebouwen te verduurzamen. Daar passen ook technieken in die nu nog volop in ontwikkeling zijn, zoals duurzaam gas en waterstofgas. Ons uitgangspunt is dat we burgers niet onnodig op kosten jagen én het bedrijfsleven concurrerend houden.’

3 reacties op “‘Milieubeweging terug aan klimaattafel’

 1. R.H. Henstra schreef:

  Ik wil helemaal niet op kosten “gejaagd”worden. Ik geef geen jachtvergunning af.

 2. installateur schreef:

  laten de technici zich nou eens bezighouden met de techniek in plaats van al deze onzin figuren, ambtenaren en mee eters !!

 3. Peter schreef:

  Blij dat ik geen huurwoning heb dan ben je helemaal aan de wilden overgeleverd door belangenverstrengelingen.
  Wat Lars Boelen schreef over isoleren dat is natuurlijk geen nieuws maar wel waar, zo heb ik 8 jaar terug dakisolatie geplaatst van 8 cm dik dat leverde een besparing op van 250 kuub gas per jaar daarbij heb ik in mijn berekening de parameters(variabele) meegenomen zoals zonuren, wind en buiten temperatuur.
  We zitten nu op een gemiddeld(gemeten over 5 jaar)verbruik van rond de 1000 kuub per jaar.
  Het elektra verbruik, door eerst alles te monitoren en het in kaart brengen zijn we in het verbruik van elektra terug gegaan van 2400 kw/h in 2012 naar <1200 kw/h in 2018.
  Wat mij opvalt is dat weinig mensen hun verbruik weten in de regel weten ze bij benadering wel wat ze betalen per maand maar niet wat ze daadwerkelijk verbruiken.
  Verder ze doen maar aan die zogenaamde klimaat tafels ik weet wie erin zitten en ik weet hoe het in hun vorige functie is gegaan/verlopen dus mijn vertrouwen hebben ze niet, maar gelukkig heb ik ook geen huurhuis.
  Dan is plan B of C snel gemaakt mochten ze in den Haag gekke dingen gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.