fbpx
Nieuws

Miljoenen voor Hollands infraroodpaneel

Degree-n, een jonge Nederlandse producent van infraroodpanelen, is voor 2 miljoen euro overgenomen door investeerder Techfront Ventures. Dat voorziet een grote toekomst voor de efficiënte verwarmingstechniek in gasloze woningen.

Degree-n verkoopt infraroodpanelen van 100W, 200W en 300W. Uitgaande van een isolatie van Rc-waarde van 3,5 of hoger, verwarmt dit laatste paneel 21m².

Het werkingsprincipe van infraroodpanelen is dat een coating met halfgeleider (in dit geval Carbon Nano Tubes, CNT) onder spanning wordt gezet en daardoor stralingswarmte (infrarood) gaat produceren. Dit is een ander soort warmte dan convectiewarmte, van gangbare radiatoren.

Carbon Nano Tubes

Bas Huisman, die samen met Frank Nolden en Roman Caresani het nieuwe management vormt, is onder de indruk van het hoge rendement van de IR-panelen van Degree-n. “Infraroodmatten met Carbon Nano Tubes zijn gewoon te vinden op sites als Alibaba. Maar die zijn kwalitatief een stuk minder dan die van Degree-n.”

Degree-n heeft een jaar of twee geleden een patent aangevraagd op een nieuwe manier waarop de CNT-coating aan de elektrische geleiding verbonden kan worden. Ook maakt Degree-n gebruik van een innovatief nanotubesmengsel (dispersie) waarmee de CNT-coating op de matten wordt aangebracht. Huisman: “Deze innovaties betekenen dat ons IR-paneel van 200W net zoveel nuttige warmte produceert als een paneel van 1000W van concurrenten.”

Assemblage in Hilversum

De CNT-matten laat Degree-n in Azië produceren. De assemblage van de complete IR-panelen gebeurt in Hilversum, bij de sociale werkplaats van de Tomingroep.

Een infraroodpaneel is van zichzelf niet duurzaam: het haalt alle benodigde energie voor het verwarmen uit het stopcontact. Dit in tegenstelling tot een warmtepomp, die alleen elektriciteit gebruikt voor het verpompen van warmte. De warmte zelf komt uit de (buiten)lucht of bodem en is daarmee duurzaam.

Duurzame configuratie

Dat wil niet zeggen dat er geen duurzame configuraties denkbaar zijn met IR-panelen. In combinatie met pv-panelen en een zonneboiler is een duurzame energiehuishouding te creëren – als de zon schijnt tenminste. Het is daarbij wel van belang om te weten of je met goede of slechte IR-panelen te maken hebt.

Warmtekegel

Huisman: “Wij kunnen zelf wel onze panelen gaan lopen adviseren, maar dan krijgt het allemaal een hoog WC-eend-gehalte. Daarom hebben we aan het onafhankelijke technisch adviesbureau Peutz de opdracht gegeven om onderzoek te doen. Onder meer naar de ‘warmtekegel’, hoe de warmte zich in de kamer verspreidt en waar de panelen het beste kunnen hangen.” Dit rapport wordt binnen enkele weken verwacht, zegt Huisman.

Ondertussen doet Peutz ook onderzoek naar enkele tientallen praktijksituaties met panelen van Degree-n, onder meer bij woningcorporaties Ymere en De Alliantie. De resultaten van dit onderzoek zullen iets langer op zich laten wachten.

Caravan en plezierjacht

Huisman: “We zijn nu druk bezig om een goed reseller-netwerk op te tuigen, in België en Nederland. We stoppen met de directe verkoop.” Ook naar andere landen wordt gekeken, zoals Oostenrijk. Verder zijn er plannen om 24V en 12V panelen te ontwikkelen. “Voor in caravans en in de watersport”, zegt Huisman.

2 reacties op “Miljoenen voor Hollands infraroodpaneel

 1. Jasper schreef:

  Ben erg benieuwd naar de onderzoeken van Peutz. “COP” van 5 (200 vs 1000 W), lijkt mij wat optimistisch. Ik zou de rapporten toch even hebben afgewacht voor de overname.

  • Johan schreef:

   @jasper,
   Er wordt niet gesproken over een “COP” van 5.
   Maar over de hoeveelheid energie die nodig is ten opzichte van vergelijkbare producten. Om de zelfde hoeveelheid warmte te realiseren binnen een bepaalde oppervlakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.