fbpx
Nieuws

‘Veel misstanden rondom rookgasafvoer’

De rookgasafvoer is met stip de grootste veroorzaker van (bijna) ongevallen met koolmonoxide. Met name in de grote steden, is het nog niet best gesteld met de kwaliteit van de gemiddelde installatie. Wouter Voskuijl, eigenaar van De Elementen Installatietechniek, schrikt met regelmaat van wat hij aantreft in Amsterdamse schachten, zo vertelt hij op het webinar over de concentrische rookgasafvoer, dat donderdag 11 mei gehouden wordt (kijken kan hier). “De grote binnenstad, en in mijn geval Amsterdam, lijdt onder de combinatie van oude woningen, hoogbouw en een markt die jarenlang te kampen heeft gehad met prijsvechters en aanbieders die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit en regelgeving.” Deze combinatie van factoren maakt de binnensteden van grote steden tot groot risicogebied voor wat de rookgasafvoer betreft. Dit installatiedeel speelt een sleutelrol, wanneer een gastoestel onverhoopt koolmonoxide produceert.

Werk aan de winkel

Hoewel de markt in zijn beleving opkrabbelt en de bewustwording groeit, is er nog heel veel werk aan de winkel om de gemiddelde woning op een veilig niveau te krijgen.  Ondeugdelijk materiaalgebruik, verkeerde montage, of hergebruikte afvoeren bij ketelvervanging komen nog vaak voor. “Ik zie opgeknapte grachtenpanden die voor tonnen te koop staan, maar waar op zolder een dodelijke installatie staat te draaien.” In het webinar geeft Voskuijl voorbeelden van wat hij aantreft, en deelt hij zijn visie over een goede veilige rookgasafvoerinstallatie. In deze gratis online toolbox verder presentaties van Rensa en Ubbink over de techniek van dit installatiedeel, en actualiteiten als de verplichte erkenningsregeling per 2019 en de maatregelen na aanleiding van het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Gratis kijken kan via deze link.

2 reacties op “‘Veel misstanden rondom rookgasafvoer’

 1. Raijmond schreef:

  Beste Allen.

  Natuurlijk is het heel belangrijk dat de slechte meldingen vermeld worden overal en nergens.
  Maar in het geheel word er niet gekeken naar ZZP en installatie bedrijven die wel 100% nauwkeurigheid besteden aan montage van rookgas en ketel installaties.
  Jammer dat het zo meteen financieel uitgebuit gaat worden. De slechteriken moet je zeker eruit pikken en aanpakken. Daar geef ik iedereen gelijk in.
  Maar de hardwerkende ZZP en installatie bedrijven die zo meteen wel getroffen worden door de nieuwe te zware regels, lopen zo meteen wederom werk mis omdat het alleen maar van de slechte kant wordt bekeken.

 2. Hilco schreef:

  Zolang de cv ketel door de particulier gewoon bij de WS gekocht kan worden, gaan we met het hele ‘erkenning’ verhaal niets bereiken. Het gaat allemaal om geld verdienen… dus de groothandel zal zeker niet stoppen met leveren aan o.a. De WS. Doordat straks veel zzp’ers zullen stoppen met het leveren van ketels, denk ik dat de prijs door de grotere bedrijven langzaam weer opgeschroefd gaat worden. #schijnveiligheid #commercie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.