fbpx
Nieuws

Mkb gaat voor elektrische bestelauto

Installateur met bestelbus de klos'

Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf denkt binnen nu en vijf jaar één of meer elektrische bestelauto’s aan te schaffen. Achttien procent van hen wil binnen twee jaar al overstappen op een bestelauto met batterij. Dat blijkt uit een onderzoek van Evofenedex.

Het onderzoek werd gehouden bij groothandels in de bouw en in de bloemen- en horecasector. Bijna zes op de tien geënquêteerden was eigenaar van de bestelbus waarin hij of zij bij de groothandel arriveerde.

44 procent

Belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat 44 procent van de respondenten (zowel eigenaars als chauffeurs) positief denkt over elektrisch rijden. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, denken ze binnen vijf jaar over te stappen op elektrisch rijden. Voor 18 procent van de respondenten is zelfs binnen twee jaar de verwachting.

Logisch is die interesse zeker. Mkb-ondernemers rijden veelal korte afstanden in stad of dorp. Ook hebben ze vaak te maken met milieuzones en zero emission-gebieden en zijn ze op de hoogte van privileges en ontheffingen.

Horecaondernemers en bloemisten zijn het meest positief over elektrisch rijden. Ondernemers in de bouwsector hikken nogal aan tegen met name de lage actieradius van elektrische bestelauto’s en het gegeven dat de batterijbussen niet geschikt zijn om zware aanhangers te trekken.

Compenseren

Eén op de zes ondervraagde chauffeurs gaf aan dat het bedrijf waarvoor ze werken al een of meer elektrische auto’s heeft rijden. Bij 22 procent van de werkgevers zijn er plannen om een batterijbus aan te schaffen. De ondervraagde ondernemers stellen wel de eis dat de nieuwe elektrische bus qua aanschafprijs gelijk moet zijn aan een dieselmodel. Of dat dat op redelijk korte termijn met de brandstofkosten kan worden gecompenseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.