fbpx
Nieuws

Nefit Bosch heeft weer pompen

Na twee en een halve maand leveringsproblemen heeft Nefit Bosch de productie van de TrendLine en ProLine Nxt weer opgestart. De voorraad pompen voor de toestellen bij de fabriek in Deventer is weer aangevuld.

De verschillende groothandelspartners van de toestelfabrikant uit Deventer worden dus weer beleverd. Maar installateurs moeten niet denken dat de leveringsperikelen achter de rug zijn: het kan nog maanden duren voordat de achterstanden zijn weggewerkt, laat de toestelfabrikant weten.

Nefit Bosch heeft sinds oktober vrijwel geen toestellen kunnen produceren omdat een elektrotechnisch onderdeel van de pomp niet leverbaar was. Ook konden installateurs lange tijd moeizaam aan pompen komen voor reparaties aan bestaande toestellen.

Onderdelenmarkt prioriteit

De pompen die de afgelopen tijd beschikbaar waren, zijn ingezet als spare-part. Het voorkomen dat klanten in de kou komen te zitten heeft bij de toestelfabrikant prioriteit, zo laat Nefit Bosch weten. Ook in het wegwerken van de achterstanden gaat Nefit Bosch voldoende ruimte houden voor beschikbare pompen voor reparaties aan bestaande TrendLine en ProLine Nxt-toestellen.

Achterstand wegwerken

Afhankelijk van de verdere toelevering van onderdelen wordt de productie van de bewuste cv-ketels stap voor stap opgeschaald. Nefit Bosch verwacht dat het tot in het tweede kwartaal nodig heeft om de leveringsachterstanden weg te werken, en de productie weer op het niveau is van voor oktober 2021. “We willen wel waarschuwen voor te veel optimisme”, zegt Jan Bosch. “Zoals iedereen weet is de keten van toelevering nog erg grillig, dus het kan nog altijd zo zijn dat we nog wat geduld van de installateur moeten vragen.”

De markt van verwarmingstoestellen heeft eigenlijk het hele stookseizoen al leveringsperikelen. Bijna alle fabrikanten kunnen niet de hoeveelheid cv-ketels en warmtepompen leveren die ze zouden willen. De vraag naar cv-ketels, maar ook warmtepompen is op dit moment erg groot.

Reviseren en schoonmaken

De afwezigheid van vervangingspompen leidde ertoe dat er een grotere vraag was naar gereviseerde pompen, zo meldde Installatie.nl deze week al. Ook deelde Nefit Bosch tips over hoe je een bestaande pomp kunt reinigen. Vaak betreft de storingsmelding geen elektrische storing, waarbij de pomp vervangen moet worden, maar is de pomp vastgelopen. De monteur kan dit euvel mogelijk zelf verhelpen zonder dat de pomp vervangen wordt.

Zo kun je zelf de pomp schoonmaken
Stap 1 Controleer eerst of het om een elektrische storing gaat, of dat de pomp vastzit. Met een schroevendraaier op het motorgedeelte en het handvat tegen het oor kun je horen of de motor wel of niet aanzet. Hoor je dat de pomp wel aanzet, maar niet draait: ga naar stap 2. Hoor je niets, dan is waarschijnlijk de motor elektrisch defect of krijgt geen spanning. Check of de pomp wel spanning krijgt en vervang indien nodig de pomp.
Stap 2 Bouw de pomp uit. Bij de TrendLine is dit niet noodzakelijk: hierbij kan ook alleen het motorgedeelte worden gedemonteerd.
Stap 3 Demonteer de motor van het pomphuis door de vier inbusboutjes los te draaien en vervolgens de motor van de pompbehuizing af te nemen.
Stap 4 Haal met de hand met een draaiende beweging de rotor uit het pomphuis.
Stap 5 Spoel de rotor en de O-ring af onder een lopende kraan en veeg het vuil eraf. Als er geen water voorhanden is, gebruik dan een vochtige doek.
Stap 6 Veeg het achterste glijlager schoon en voorzie de as van een puntje watervast vet. Maak ook het pomphuis en het schoepenrad schoon met een vochtige doek.
Stap 7 Zet na het schoonmaken de delen weer in elkaar. Controleer of de as soepel loopt.
Stap 8 Plaats de pomp weer in het toestel. Gebruik hierbij bij voorkeur een nieuwe vlakke pomppakking (EV-nr. 87101030430) als de pomp in zijn geheel gedemonteerd is geweest.
Advies: plaats een magneetfilter om vervuiling van de pomp in de toekomst te voorkomen

6 reacties op “Nefit Bosch heeft weer pompen

 1. Tommie schreef:

  Zovaak als deze pomp vast zit is niet normaal. Heb ik nog niet vaker megemaakt. In mijn ogen is dit een waardeloze pomp.

  • Barriebeun schreef:

   Dit is een borstelloze magneet pomp met meerdere Polen (die hard werken haha)
   En aangezien er in de installatie metaal deeltjes zitten gaan die dus in jouw pompje zitten

   Plaats daarom altijd een goede magneet vuilfilter

  • Khoshnaw schreef:

   Hallo.Is de cv ketel electronisch? En hoe veel kosten?

 2. S. K. schreef:

  De pomp in de proline nxt kan wel eens heel snel defect raken.
  De stromingsensor in de trendline kan achterlijk snel defect raken. Af en toe 2x per jaar bij en klant en dan jaren niks.

  Voor de rest de trendline en de proline zijn top ketels. Trendline had iets anders gemogen op het gebied van de wisselaar reiniging. Haal regelmatig me klauwe open aan de wisselaar.

  Proline nxt moet het ontluchtingprogramma of eruit te halen zijn of voor de installateur te ontwijken zijn. Dit is af en toe tot vaak zeer frusterend.

  • cv-dokter schreef:

   Niet iets anders gemogen, maar gemoeten! Kom wisselaars tegen welke al na 2 jaar potdicht zitten! Op het moment is er maar 1 echt goede ketel en dat is Intergas!

 3. Marcel schreef:

  Intergas?????????? Met rookgas temperatuur 20 tot 40 graden boven de aanvoer temperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.