fbpx
Nieuws

Niet leverbaar? Dan maar reviseren

De vraag naar gereviseerde onderdelen van cv-ketels en ventilatiesystemen neemt toe door de onderdelenschaarste bij fabrikanten. Dat bevestigen Inexeon en HR Premium Parts, de bekendste revisiebedrijven voor onderdelen uit klimaatsystemen.

Bij revisie worden toestelonderdelen ingezameld, gereinigd, gereviseerd en aanvullend gerepareerd, waarna deze getest worden zoals de fabrikanten dat ook doen bij hun onderdelen. Gereviseerde onderdelen krijgen ook hernieuwde garantie.

Pompen en ventilatoren

Nu veel fabrikanten al lange tijd moeite hebben met het leveren van nieuwe toestellen of toestelonderdelen, zoeken installateurs naar nieuwe mogelijkheden om hun klanten te helpen. Repareren of gebruik maken van revisie-onderdelen horen daar ook bij.

Lees: Het piept en kraakt in ketelland

Zo ervaren de revisiebedrijven een grote vraag en afname in onderdelen waarvan de productie stil ligt, of stagneert. De pompen van de TrendLine en ProLine NxT van Nefit Bosch zijn een actueel voorbeeld. Maar ook de ventilatoren van Zehnders ComfoFan en de rookgasventilatoren van Brink’s Allure zijn volgens Marcel de Graaf van HR Premium Parts onderdelen die door leveringsperikelen populairder geworden zijn in de revisie. De uitdaging bij het leveren van gereviseerde pompen is dat revisiebedrijven zich vooral richten op de modernere pompen met energielabel A. Deze pompen zijn pas sinds  2014 op de markt. “Deze revisiemarkt moet nog op gang komen.” Hardlopers in de revisiemarkt zijn ventilatoren en printplaten.

Ook inleveren

“We merken dat de vraag groter is dan het aanbod, maar dat is in de revisiemarkt altijd al een issue”, zegt De Graaf. “We moeten installateurs altijd op het hart drukken dat het ook belangrijk is om defecte onderdelen aan te leveren in plaats van zelf te demonteren en af te voeren.” Is een onderdeel niet meer te reviseren,  dan proberen de revisiespecialisten van verschillende exemplaren één degelijk onderdeel samen te stellen. Daardoor zijn ook onderdelen met zichtbare schade interessant om in te zamelen.

Groei revisiemarkt

De revisiemarkt groeit fors, bevestigen Inexeon en HR Premium Parts. Laatstgenoemde is het afgelopen jaar ten opzichte van 2020 met 60 procent in volume gegroeid. Marcel de Graaf: “De schroom is eraf. Steeds meer installateurs en opdrachtgevers omarmen de circulaire gedachte. Meer vakgenoten ervaren dat een gereviseerd onderdeel qua kwaliteit niet onderdoet voor een origineel fabrieksonderdeel.” Zowel grote als kleine installateurs maken gebruik van gereviseerde onderdelen voor service en onderhoud van installaties. Grote servicebedrijven doen dit direct bij revisiebedrijven, kleine installateurs kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de revisieservice van fabrikant of groothandel. Zo is Inexeon een zusterbedrijf van technische groothandel Rensa, dat bij dit bedrijf weer haar revisieprogramma heeft ondergebracht.

Poll: ervaren jullie leveringsproblemen bij toestellen of onderdelen?

Beschikbaarheid cv-ketels en onderdelen voor vervangingsmarkt

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

Tip: gebruik de ‘wisselketel’
Bang dat klanten in de kou komen te zitten omdat de gewenste cv-ketel niet voorradig is? Zorg dan dat je een goed werkend tweedehands toestel achter de hand hebt, om in geval van nood tijdelijk te kunnen monteren bij een klant. Een pragmatische oplossing, maar wel eentje die een particuliere klant heel blij kan maken. Een zogeheten wisselketel is ook een prima overbrugging voor een klant die bijvoorbeeld een offerte voor een warmtepomp in overweging heeft. Een investering in deze techniek wordt doorgaans niet gemaakt wanneer een cv-ketel plots uitvalt. Lees hier hoe dit werkt.

Aflevering 12 van de Installatie Podcast ging over de revisiemarkt.
Luister hier die aflevering hieronder terug.

5 reacties op “Niet leverbaar? Dan maar reviseren

 1. Barriebeun schreef:

  De wissel ketel ☺️ goed idee maar wie wil er voor betalen.
  Heb ooit eens een tap ketel gemaakt voor een hotel, avanta 35 met 3 Agpo platen wisselaars
  Dat waren nog eens tijden
  Nu sta je met je telefoon een warmtepomp te monteren

  Wij ervaren leverings problemen met de atag energion en toebehoren,
  Atag ketels ook en thermostaten van honnielel (Honeywell)
  Nefit geen idee dat verkopen we al 6 jaar niet meer zwik

  Tot nu toe gaat het in de service goed, tot nu toe geen gebrek, wel hele dure onderdelen
  Bosch hrc 1 print van 306 naar 500 euro

 2. Ben schreef:

  Geweldig als je denkt dat je ergens verstand van hebt en jezelf gewoon Barriebeun noemt…

 3. Hewson schreef:

  Neem een Intergas. Simpel en voldoende voorraad.

 4. Staring schreef:

  Ik heb div onderdelen van nefit atag variant radon nieuw en gebruikt wie heeft intresse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.