fbpx
Nieuws

Er komen nieuwe regels rondom de toepassing van CO2 als koudemiddel in airco’s en warmtepompen. Die moeten ervoor zorgen dat CO2 veel meer toegepast gaat worden in systemen, maar ook dat dat op een veilige manier gebeurt.

Veel koudemiddelen hebben een desastreuze uitwerking op het klimaat als ze uit een systeem lekken. Dat komt omdat veel koudemiddelen duizenden keren sterker broeikasgas zijn dan CO2. Dus ondanks de relatief beperkte hoeveelheden die er in een systeem zitten, kunnen ze toch erg schadelijk zijn.

Fabrikanten worden ook gedwongen om deze koudemiddelen af te bouwen in de Europese F-gassenverordening uit 2015 dat de hoeveelheid HFK’s dat op de markt mag worden gebracht drastisch moet worden teruggebracht: met een factor 5 in 2030 ten opzichte van het niveau in 2015.

Global Warming Potential

CO2 is een van de beste koudemiddelen die er zijn. Ze hebben een Global Warming Potential (GWP) van 1 en daarom zie je steeds meer warmtepompen draaien op dit koudemiddel.

Richtlijnen rond toepassing van CO2 zijn er al, maar deze zijn inmiddels meer dan vijf jaar oud en aan herziening toe. “Je ziet dat er in toenemende mate dit koudemiddel wordt toegepast en dus is het goed de richtlijn up to date te maken”, zegt Ab de Buck, van normcommissie NEN.

Die richtlijn heet de NPR 7601 en stamt uit 2013. De NEN is al enige jaren met de koudebranche NVKL bezig om deze aan te passen aan de huidige stand van zaken rond techniek en wetgeving. Maar nu ligt hij klaar om door de markt van commentaar te worden voorzien.

Propaan

Ook de NPR 7600 ligt voor commentaar ter inzage. Deze richtlijn gaat over natuurlijke brandbare koolwaterstoffen zoals propaan en – sinds kort – ook de synthetische F-gassen, voor zover deze niet giftig zijn.

De Buck: “De aanpassingen zijn voor een groot deel een synchronisatie met andere regels, zoals de Europese airconorm EN 378. Ook komt er meer uniformiteit rond competentie-eisen voor individuele monteurs en voor bedrijven. Zo is er bijvoorbeeld een betere afstemming met de richtlijn voor ammoniak als koudemiddel, PGS 13 heet die richtlijn.”

Ongelukken voorkomen

“De regels waren in de CO2-richtlijn voorheen wat vaag. Nu zijn ze grondiger en de formuleringen duidelijker.” En dat is belangrijk, want onduidelijke regels zorgen uiteindelijk voor ongelukken. De Buck: “De helft van de veiligheidsincidenten komt door menselijke fouten.

De regels over de nieuwe richtlijnen NPR 7600 en NPR 7601 gaan onder meer over de hoeveelheid koudemiddel dat er in een systeem mag zitten, over het soort ruimtes waarin ze toegepast mogen worden, of deze geventileerd moeten zijn of niet. En bijvoorbeeld hoe bedrijven hun certificeringen geregeld moeten hebben.

Geïnteresseerden kunnen meer over de voortgang horen bij een bijeenkomst op donderdag 28 maart bij AERES Tech in Ede.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.