fbpx
ISH 2019

Wolf: propaan in monoblock

Wolf Klimaattechniek heeft deze week op de ISH een nieuwe warmtepomp voor buitenopstelling geïntroduceerd. De CHA kan (ook) in renovatie ingezet worden als 1:1 cv-ketelvervanger met bestaande radiatoren.

De monoblock-opstelling heeft propaan (R290) als koudemiddel. Wolf stapt daarmee ook af van R410a.

Wolf belooft dat zonder inzetting van het elektrisch element temperaturen van 70 ˚C gehaald kunnen worden met een maximaal vermogen van 7 of 10 kW. Dit maakt het mogelijk om op bestaande afgiftesystemen te kunnen draaien. Dat betekent overigens niet dat slecht geïsoleerde woningen nu moeiteloos aan de warmtepomp kunnen. In het hoge temperatuursegment gaat het rendement van de warmtepomp namelijk wel onderuit. Eerst goed isoleren blijft dus ook met de zogenaamde 1:1 vervangers het devies.

Nieuwe ventilator

De nieuw ontworpen buitenunit van Wolf is door een langzaam draaiende ventilator met ‘uilenvleugelsconstructie’, flinke isolatie en een een nieuwe geleidingsgeometrie bovendien een stuk stiller dan de gangbare buitenunits, zegt de fabrikant. Daarmee haakt de fabrikant in op de naderende geluidseisen voor buitendelen.

Zo meet de CHA op 3 meter afstand in nachtbedrijf maximaal 32 dB(A). De modulerende monoblock kan worden gecombineerd met de bestaande CHC-modules van Wolf, die warmwater- buffer- en expansievat bevatten, balansventilatie en regeling. Het buitendeel heeft een hydraulische aansluiting aan zij- en onderkant, en is voorzien van een eigen draagsysteem.

De nieuwe warmtepomp,  heeft zijn Nederlandse introductie op de beurs Duurzaam Verwarmd, komende maand in de Haarlemmermeer.

Monoblock en propaan

Het voordeel van monoblock ten opzichte van split-opstelling is dat ook installateurs zonder F-gassen certificering de installatie aan mogen liggen. Propaan (R290) is vele malen beter voor het klimaat dan R410a, dat nu nog gebruikt wordt veel gangbare warmtepompen. Onder druk van de Europese F-gassenverordening worden fabrikanten die minder schadelijk zijn voor het milieu. Door de opgelegde quota schiet bovendien de prijs van R410a omhoog.

Keuzes

Wolf is niet de enige fabrikant die propaan omarmt. Zo gaat ook Vaillant met dit koudemiddel werken, en bijvoorbeeld ook het Franse Auer, door ACR in Nederland geimporteerd,  Alpha-InnotecLG en Daikin daarentegen hebben gekozen voor R32 (GWP 675). Panasonic voert ook testen uit met R32. Alpha-Innotec’s LWDV, een warmtepomp die ook als ketelvervanger wordt gepresenteerd gebruikt ook propaan. Wolf maakte bij haar split-opstellingen (BWL) gebruik van R410A.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.