fbpx
Nieuws

Noorden draait eigen gaskraan dicht

Als de NAM het niet doet, dan doen de Groningers en Drentenaren het zelf wel: de gaskraan dicht draaien. Komende maandag is in het noorden een ‘Gasloze dag’. En dat betekent: geen verwarming en geen warme douche.

Het initiatief kwam van de woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen, Jorien Bakker. Op Twitter deed zij een oproep om voor één dag geen gas te gebruiken. “Lastig en koud, maar de Groningers staan al heel erg lang in de kou door de gaswinning”, zei Bakker.  De regionale omroepen RTV Noord en RTV Drenthe sloten zich vervolgens bij haar oproep aan.

Afgelopen maandag werd Groningen getroffen door een aardbeving met het centrum bij Zeerijp met een magnitude van 3,4 op de schaal van Richter. Dit was de zwaarste beving sinds een beving uit 2012 bij Huizinge. Er worden honderden schademeldingen gemaakt aan huizen en gebouwen.

Gasproductie

De afgelopen jaren is de aardgasproductie uit Groningen geleidelijk teruggeschroefd, van 53 miljard kubieke meter in 2012 tot iets meer dan 21 miljard dit jaar. Maar klaarblijkelijk heeft dat niet onmiddellijk effect op de stabiliteit van de ondergrond. De roep om een volledige winningsstop klinkt daarom weer een stuk luider.

De NAM komt deze woensdag nog met een plan om het volume de komende tijd verder terug te schroeven, zei NAM-directeur Gerald Schotman vanochtend op Radio 1. Ook rond de schadeafhandeling beloofde Schotman actie te zullen ondernemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.