fbpx
Nieuws
Biomassa, pellets, pelletketel

Dat er geen kwaliteitskeur is voor de installatie van pelletkachels, komt doordat brancheverenigingen niet op een lijn konden komen. En dit terwijl het kabinet er wel op aangedrongen heeft.

Dat zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. “Marktpartijen zijn door mijn ministerie diverse malen gevraagd om te komen tot een voorstel ten aanzien van de eisen van de installatie en installateur”, zegt Wiebes. Maar tot een bevredigend resultaat is het niet gekomen.

De minister zegt dat gesprekken zijn gevoerd met brancheorganisaties zoals de NHK (Nederlandse Haarden en Kachel Branche), de Nbpi (Nederlandse Branchevereniging voor de Pelletkachel Industrie) en de NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie). “Hoewel sommige partijen hun eigen specifieke kwaliteitsborging aandroegen, kwam het niet tot een breed gedragen en geaccepteerd voorstel”, zegt Wiebes.

En omdat die gezamenlijke aanpak uitbleef, werden in de ISDE-regeling meer algemene voorwaarden opgenomen. Zo werd bepaald dat pelletkachels moeten voldoen aan de kwaliteitseisen in de Europese norm EN 14785. Daarnaast is in de regeling bepaald dat de subsidieaanvrager een bewijs moet overleggen dat de installatie werd geïnstalleerd door een deskundige installateur. Wiebes: “Mede met de verwachting dat dit marktpartijen zou stimuleren om hun eigen certificaten op elkaar aan te laten sluiten.”

Vorig jaar besloot het ministerie om pelletkachels te schrappen uit de ISDE-lijst.

2 reacties op “‘Pelletkachelkeur brug te ver voor branchepartijen’

  1. Gert Kooij schreef:

    Toch erg jammer dat de heer Wiebes een belangrijk punt “vergeet”. Namelijk: wat verstaat (verstond) hij met een deskundige installateur? Daarnaast vergeet hij nog een belangrijk punt. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche heeft reeds in 2011 de in het artikel benoemde kwaliteitsregeling namelijk al ingericht, mede in overleg met het ministerie en als gevolg van de EU richtlijn RES2009/28. Een volledige kwaliteitsregeling, inclusief certificering en erkenning. Uit handen van voormalig Staatssecretaris Dik Tommel ontving de NHK destijds nog een oorkonde, omdat de NHK een van de eerste branches was met een eigen, vergaande kwaliteitsregeling. Toen in 2015 de ISDE subsidieregeling startte, werd bij aanvang door de NHK al gewaarschuwd voor de onvolledigheid van de ISDE regeling omdat deze de kwaliteit van de installatie buiten beschouwing liet. Het dringende verzoek toen was al om de DE-regeling (RES2009) te koppelen, dat is immers een mede vanuit de overheid geïnitieerde regeling die voor alle branchepartijen open staat.
    De NBPI, pas na de intrede van de ISDE in het leven geroepen om de belangen van de nieuwe handelaren te dienen, bestreed vanaf haar oprichting de beoogde kwaliteitsregeling voor de installatie van pelletkachels. Het gevolg is helaas tastbaar geworden.
    Intussen moeten de welwillende en op kwaliteit gerichte branchepartijen voor de gevolgen van deze nalatigheid opdraaien.

  2. R. Gelten schreef:

    Dit heeft zich afgespeeld in 2015. Op dat moment bestonden de NBPI en de NVDE nog niet eens. De enige marktpartijen die er destijds waren, waren de NHK en de NBKL (ketels). De NHK heeft tevergeefs bij RVO aangedrongen om eisen te stellen aan de installateur van de pellettoestellen teneinde grote problemen met foutieve installaties te voorkomen. Dat wilde EZ echter niet want dat zou teveel belemmerend werken. Dhr. Wiebes is waarschijnlijk in de war met de Green Deal aangaande opleidingen voor installateurs van 4 september 2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.