fbpx
Nieuws

Hoeveel energie kost het om zonnepanelen te produceren en weegt dit op tegen de opbrengsten? Twee onderzoekers legden die vraag onder de loep en kwamen tot de conclusie dat het positieve effect van zonne-energie de negatieve impact van de productie van zonne-panelen overstijgt.

Schoon alternatief

Atse Louwen en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht voerden het onderzoek uit samen met collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek werd uitgevoerd voor Technologiestichting STW. De onderzoekers keken zowel naar de energie die wordt gebruikt bij het produceren van zonnepanelen als naar de CO2-uitstoot tijdens de productie. “In onze studie hebben wij zorgvuldig alle duurzaamheidsaspecten van de productie en de opbrengst van zonnepanelen over de afgelopen veertig jaar onderzocht. Hieruit blijkt dat zonne-energie momenteel zowel het goedkoopste als het schoonste alternatief is voor fossiele brandstoffen”, aldus Wilfried van Sark.

CO2-uitstoot

Door schaalvergroting van de zonnepanelen-markt en door diverse innovaties is het energie- en materiaalverbruik per zonnepaneel gedaald, terwijl de opbrengst per paneel steeds groter is geworden. Ook als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen, komt de productie van zonnepanelen uit op een nettowinst. Atse Louwen: “Uit ons onderzoek blijkt dat ondanks de sterke groei van het aantal zonnepanelen, de uitstoot van CO2 tijdens de productie ruimschoots teniet wordt gedaan door de schone productie van elektriciteit door die zonnepanelen. Het omslagpunt is eind 2014 gepasseerd.”

370 terawattuur

Op dit moment is wereldwijd een capaciteit van 300 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is een oppervlak van ongeveer 1800 vierkante kilometer (250.000 voetbalvelden). Naar verwachting zullen zij dit jaar in totaal meer dan 370 terawattuur elektriciteit leveren. Dat is zo’n 1,5 procent van de totale wereldwijde elektriciteitsvoorziening. Van Sark: “Dit lijkt misschien weinig, maar is toch al een besparing van zo’n 170 megaton CO2. En de groei van het aantal toegepaste zonnepanelen is er nog lang niet uit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.