fbpx
Nieuws

Opbrengst pv-systeem te voorspellen

Onderzoekers aan de Universiteit van Sheffield hebben een systeem ontwikkeld dat de opbrengst van zonne-energiesystemen kan voorspellen. Dit kan een bijdrage leveren aan efficiënte stabilisering van het elektriciteitsnet. Ook stelt het bedrijven en huishoudens in staat om te besparen op energiekosten. Dat meldt Edie.

Sheffield Solar, de start-up achter de technologie, werkte twee jaar lang aan het systeem. De techniek is nu zo ver ontwikkeld dat die real-time en zelfs 72 uur op voorhand kan voorspellen hoeveel zonne-energie bepaalde zonne-energiesystemen kunnen genereren. Het systeem doet dit aan de hand van data over het weer en de desbetreffende zonne-energiesystemen.

Elektriciteitsnet

Door de opkomst van duurzame energiebronnen kampen elektriciteitsnetten steeds vaker met pieken in vraag en aanbod. Het is lastig om invloed uit te oefenen op deze pieken, omdat mensen geen controle hebben over weersomstandigheden. Het systeem van Sheffield Solar zou een rol kunnen spelen in het ontlasten van het elektriciteitsnet, omdat het kan voorspellen wanneer deze pieken plaatsvinden. Hierdoor kunnen vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar afgestemd worden. Ook zou er minder aandacht hoeven gaan naar de opslag van duurzame energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.