fbpx
Nieuws
Opleiders hernieuwbare energie van start

Dick Tommel, voorzitter van de Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector (KBI), heeft de eerste RES-certificaten uitgereikt. Twintig opleidingen van zes instituten zijn nu erkend voor het opleiden van installateurs op het gebied van hernieuwbare energie

 

Hiermee is kwaliteitsborging in de installatiebranche weer een belangrijke stap verder. De zes gecertificeerde opleidingsinstituten zijn: Academy NL en PTC+ (warmtepompen), Bodemenergie NL (bodemenergie), BDA Dak- en gevelopleidingen (zonne-energie), Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (bio-energie), SGS Intron (zonnestroomsystemen) en het Cito (voor het afnemen van de examens).

 

Europese Richtlijn

Aanleiding voor de certificering is de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie: RES (Renewable Energy Sources). Elke EU-lidstaat moet voortaan een certificeringssysteem hebben voor installateurs van hernieuwbare energie. Het gaat om zonne-energie, warmtepompen, bodemenergie en bio-energie. Deze technieken zijn relatief nieuw en nog steeds in ontwikkeling. Doel van de certificering is om via erkende opleidingen de kennis en kunde van installateurs te vergroten.

 

Kwaliteit leveren

De uitreiking van de certificaten vond plaats tijdens het congres van ISSO, het kennisinstituut van de installatiesector. Voor ISSO-directeur Rob van Bergen is de certificering van de vijf opleidingsinstituten een belangrijke stap vooruit. “Het is voor de branche goed om te laten zien dat we kwaliteit leveren en dat die kwaliteit beoordeeld wordt door een onafhankelijke instelling.” Erkende opleidingen, exameninstituten en de gecertificeerde installateurs zijn te vinden in het kwaliteitsregister voor de bouw- en installatiesector: QbisNL

 

Samenwerking markt en overheid

Het certificeringssysteem voor installateurs is door de overheid in samenwerking met marktpartijen opgezet. Installateurs, opleiders, certificerende instellingen, kennisinstellingen en branches zorgen er samen voor dat opdrachtgevers kunnen kiezen voor een gecertificeerde installateur. En daarmee verzekerd zijn van kwaliteit. Stichting KBI toetst in opdracht van Agentschap NL de kwaliteit van de opleidingen. “Zonder de markt had dit niet tot stand kunnen komen”, zegt projectleider Karin Keijzer van Agentschap NL over de samenwerking met de installatiebranche.

 

Meer informatie: klik hier

  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.