fbpx
Nieuws

Opleiding zonnewarmte in de maak

Branchevereniging Holland Solar en opleider IW Nederland werken aan een nieuwe opleiding voor zonnewarmte-installateurs.

Holland Solar verwacht een groei van het aantal zonnewarmte-installaties en wil met de opleiding de kwaliteit van die installaties waarborgen, zegt Nold Jaeger, beleidsmedewerker bij Holland Solar. “De markt voor zonnewarmte verbleekt wat bij de enorme groei van de markt voor pv-systemen de laatste jaren. Maar toch zie je dat het aantal zonnewarmte-installaties stijgt en wij willen dat die groei op een goede wijze plaats vindt.”

Zonnewarmte kan in 2050 ruim 10% van de totale Nederlandse warmtevraag leveren, berekende TNO afgelopen jaar. Zonnewarmte kan duurzame warmte leveren aan zowel woningen, aan veel typen bedrijven, recreatielocaties en warmtenetten. Maar tegelijkertijd is een zonnewarmtesysteem technisch best complex en hebben veel installateurs de tijd en kennis niet om zonnewarmte aan klanten te adviseren.

Volgend jaar volle bak

De nieuwe opleiding moet hier verandering in brengen. Volgens planning zal de eerste cursus starten in januari 2022 en dan zal het in het tweede kwartaal van 2022 “volle bak” gaan, aldus Jaeger, met in totaal enkele honderden cursisten op IW Nederland-locaties Bergen op Zoom, Groningen en Amersfoort.

PVT-panelen, met opwekking van warmte én elektriciteit, zit vooralsnog niet in het lesprogramma, omdat voor het installeren van pv-installaties andere voorkennis vereist is, zegt Jaeger.

Zonnekeur-installateur

Als installateur je bekwaamheid aantonen rond zonnewarmte-installaties kon al door middel van het Zonnekeur-warmte. “We gaan met deze erkenning ook zeker wel aan de slag, alleen moet het Zonnekeur wel wat worden afgestoft. Hoe dat inhoudelijk vorm krijgt in de cursus, moet nog worden uitgewerkt. Vandaar dat we ook in gesprek zijn met Techniek Nederland, Wij Techniek en InstallQ.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.