fbpx
Nieuws

Nederlanders hebben het afgelopen jaar ruim 8,1 miljard euro besteed aan het verduurzamen van hun woning. Het grootste deel hiervan werd uitgegeven aan isolatie en verwarming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.

Isolatie en verwarming

In 2020 hebben Nederlanders in totaal ruim 8,1 miljard euro besteed aan verduurzaming van hun woning. Dat is exclusief investeringen van verhuurders en VvE’s. Veruit het grootste deel besteedde men aan isolatie (46 procent) en verwarming (45 procent). De gemiddelde besteding ligt bij deze aanpassingen dan ook veel hoger dan bij de andere aanpassingen. De uitgaven aan energiezuinige verlichting, waterbesparing en ventilatie bedragen respectievelijk 6, 2 en 1 procent.

Meeste wordt uitbesteed

Veruit het grootste deel van de verduurzaming besteedt men uit (85 procent). Dit komt neer op zo’n 7 miljard euro. Gemiddeld kost het uitbesteden van een aanpassing 1.489 euro. De uitgaven voor aanpassingen die men zelf uitvoert bedragen gemiddeld 150 euro. Dit verschil is te verklaren doordat bij uitbesteding vaak meer wordt gedaan, de aanpassing complexer is, er duurdere apparatuur is aangeschaft en kosten voor arbeidsloon zijn inbegrepen.


Bouwmarkt populairste aankooplocatie

37 procent van de aankopen voor zelf uitgevoerde aanpassingen doet men bij de bouwmarkt. 12 procent koopt men in (web)winkels voor huishoudelijke artikelen en speciaalzaken. 9 procent van de aankopen doet men bij winkels gericht op woninginrichting. Een klein deel van de aankopen gaat via een aannemer, installateur, onderhoudsbedrijf, groothandel of energie-/nutsbedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.