fbpx
Nieuws

Warmteverliesberekening ja of nee?

De warmteverliesberekening wordt door elke leverancier benoemd als belangrijk ingrediënt voor een goed ontworpen installatie met warmtepompen. In de nieuwbouw een must, en in de renovatie een prima hulpmiddel om te weten hoe groot het verwarmingsvermogen moet zijn, om het behaaglijk te krijgen in een woning.

Een warmteverliesberekening wordt ook wel eens een transmissieberekening genoemd. Het is een berekening van een woning of ruimte waarbij er aan de hand van verschillende waardes het totale warmteverlies wordt berekend. Denk hierbij aan de verschillende ontwerptemperaturen van de inpandige ruimtes, de isolatiewaarden van de gevels en ramen, de buitentemperatuur, de massa van het gebouw, het ventilatieverlies én het infiltratieverlies.

Uit de berekening kan een installatie op het gebied van opwekking en afgifte verder ontworpen worden. Zo kan het juiste vermogen voor de warmtepomp worden vastgesteld, maar kan ook bepaald worden of, en hoe, de vloerverwarming moet worden aangelegd.

De warmteverliesberekening wordt niet door elke bouwer en installateur even uitgebreid gemaakt. De Installatie Poll van deze maand gaat hier over. Wie maakt deze berekening en hoe uitgebreid Vul je keuze hieronder in.

Maak je standaard een uitgebreide transmissieberekening bij het adviseren van een warmtepompinstallatie?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

Op 30 juni gaan we in een webinar samen met installatiespecialisten van Albrand, Panasonic en Rensa kijken naar het ontwerp van een duurzame installatie met warmtepompen en vloerverwarming. Veel aandacht hier voor de regeltechniek. Aanmelden kan hier.

5 reacties op “Warmteverliesberekening ja of nee?

 1. Sjaak schreef:

  een transmissie verlies maken voor een bestaand pand is zo eenvoudig dat doe ik in 5 seconden.
  wat belangrijker is of het warmte afgifte systeem wel goed is uitgevoerd, te kleine pomp bij voorbeeld, verkeerde leiding diameters, te kleine afsluiters met het toepassen van een WP is dit van zeer groot belang .
  het rendement van een WP is daar 100% van afhankelijk

 2. Desmyter Patrick schreef:

  Een correcte warmteverliesberekening vergt heel wat gegevens, alle afmetingen van de woning om de verliesoppervlaktes uit te rekenen. lengte, hoogte, dikte van elke muur. Dan de samenstelling van de muren en de lambda-waardes van de gebruikte bouw materialen en isolatiematerialen. Ook het glas en schrijnwerk, deuren en garagepoorten.
  Dan kunnen de statische warmteverliezen berekend worden.
  Volgt het ventilatieverlies, het volume ventilatielucht en zijn calorische energieinhoud.
  Indien de warmtepomp ook gebruikt word om sanitair warm water te produceren, dient dat er ook nog bijgeteld te worden.
  Pas nadat alle kiloWattuurs of joules geteld zijn ,kan je een geschikt toestel uitkiezen bij een fabrikant.
  Het toestel dient uiteraard correct geplaatst te worden, maar dat is geen excuus om de voorafgaande berekeningen te verwaarlozen.
  indien de warmteverliezen niet correct berekend worden heb je grote kans op een over- of ondergedimensioneerd toestel, wat slecht werkt. Dat resulteert in te veel of te weinig draaiuren, waar bij warmtepompen het streefdoel rond de 1500h(lucht)-2400h(geothermie) is.

 3. Ik vind het wel erg knap als iemand een transmissieberekening volgens Isso 51 in 5 seconden kan maken. Hierdoor staan er in Nederland heel veel te groten maar ook te kleine warmtepompen. Sluit me geheel bij bovenstaande aan dat er nog al wat gegevens benodigd zijn .Ik maak al 30 jaar diverse berekeningen voor installatiebedrijven en architecten.Daardoor installatie op maat die doet wat is belooft. Ook leidingberekeningen en pompberekeningen zijn inderdaad van belang om een goed gebalanceerde installatie te verkrijgen

 4. Sjaak schreef:

  @Ewoutmuntz

  ik ben zeker tegen veel te grote cv-ketels en WP . toch maak ik een transmissie berekening bij bestaande gebouwen in 5 sec ga maar eens goed nadenken hoe ik dat doe.
  en ze kloppen want dat heb ik in de praktijk getest.
  er zijn meer dan 25 jaar geleden onderzoeken naar gedaan ik die gebruik ik nog steeds.
  goed rekenen met de gegevens die je heb van een gebouw, inclusief afgifte systemen.

 5. Sjaak schreef:

  QEwoutmuntz

  mooie internetsite Ewout , doe je goed.
  Ik ben ook energie/installatie adviseur mijn motto is verduurzamen is beginnen met Trias energetica ook bij jouw zie ik
  verduurzamen begint niet bij het dak en WP is absoluut niet duurzaam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.