fbpx
ISH 2019

Leidingsysteem zonder O-ring

Viega komt met een nieuw universeel toepasbaar perssysteem voor gas, water en verwarming zónder O-ring. Diameters overdimensioneren en het kalibreren van kunststof buizen is niet langer nodig. De doorstroming wordt beter. Smartpress wordt dit najaar in Nederland geïntroduceerd.

Viega toonde haar nieuwste leidingsysteem op de vakbeurs ISH in Frankfurt. Grootste verschil voor de gebruiker ten opzichte van traditionele kunststof systemen is dat de meerlagenbuizen niet langer gekalibreerd en aangeschuind hoeven te worden, alvorens ze afgeperst worden. Het nieuwe meerlagenbuissysteem laat zich dan ook sneller verwerken. Doordat de O-ring vervangen wordt door een nieuwe rvs-kunststof bevestigingstechniek van de Duitse fabrikant, behoren diametervernauwingen door steunlichamen tot het verleden. Dit betekent dat met name drinkwaterleidingen niet overgedimensioneerd hoeven te worden, wat de druk en drinkwaterkwaliteit ten goede komt.

Diameters

De installateur kan bestaand persgereedschap voor Viega Smartpress gebruiken. Voor cv en drinkwater komt het systeem in diameters van 16-63 mm op de markt, dus ook voor stijgleidingen. De gasvariant komt in diameters van 20 tot 32 mm.

Doorstroming beter

Ook de haakse hoeken, vaak een veroorzaker van stagnatie of drukverlies in een drinkwatersysteem, worden met de nieuwe fitting verbeterd omdat de doorstroming is geoptimaliseerd. Ook deze fittingen zijn voorzien van SC-Contur, de gepatenteerde veiligheidsgarantie van Viega, dat lekkage door niet of slecht geperste verbindingen direct zichtbaar maakt. Bij het systeem komen nieuwe bronzen doorstroommuurplaten en T-stukken.

Ook voor gas

Doordat de O-ring verdwijnt, kan het systeem ook voor gas worden toegepast. De benodigde Kiwa-gaskeur is inmiddels binnen. Voor gasinstallaties komt het systeem in de maten 20-32 mm op de markt, uiteraard met eigen gele (mantel)buizen, en voorzien van veiligheidssysteem SC-Contur. Viega Smartpress gaat op den duur het Pexfit Fosta-systeem vervangen.

Viega liet op de ISH ook de uitbreiding op het Megapress systeem zien. Het persen van dikwandig staal kan nu ook in grote diameters. Eerste helft van dit jaar verwacht de fabrikant ook de gaskeur voor dit systeem op zak te hebben.

 

4 reacties op “Leidingsysteem zonder O-ring

 1. Nic schreef:

  Ik snap het even niet meer. De gasleveranciers vervangen de PE leidingen door koper en Viega laat hier een mooie foto zien van kunststof in de meterkast. leer de monteurs toch eens koper te buigen

 2. Gerben schreef:

  Beste Niels,
  Op dit moment is het toegestaan( juiste werkwijze) dat een kunststofgasleiding in de meterkast mag worden toegepast indien de buis voorzien is van een mantel. Deze installatiewerkwijze wordt hier weergegeven. Indien men liever met koper werkt, dan is Viega Profipress G (koperen systeem persfittingen )een goed product.

 3. Michel schreef:

  Waar dient de mantelbuis voor volgens foto?
  Of is dit alleen maar om te laten zien hoe het in elkaar zit.
  De definitie van een mantelbuis is volgens de voorschriften anders bedoelt.

 4. Gerben schreef:

  Beste Michel,
  De getoonde mantelbuis voldoet aan de huidige definitie in de NPR van de mantelbuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.