fbpx
Nieuws

Een pool van monteurs die worden bijgeschoold tot inspecteurs. Met dat plan denkt Techniek Nederland extra capaciteit te creëren om op tijd alle installatiebedrijven gecertificeerd te krijgen.

De druk staat flink op de ketel, want op 1 april 2022 moeten alle 3.600 installatiebedrijven die werken aan gasketels en gashaarden gecertificeerd zijn, dat terwijl bedrijfscertificering waarschijnlijk pas ná de zomer van start kan gaan.

Certificerende instellingen geven aan dat er daarom waarschijnlijk eind dit jaar een stuwmeer aan bedrijven zal zijn die zich op het laatste moment nog moet laten certificeren. Dat wordt een hels karwei, omdat de vijf certificerende instellingen niet onbeperkt manschappen hebben om alles in die laatste maanden weg te werken.

Monteurspool

Een installatiebedrijf dat zich laat certificeren krijgt een controle op het bedrijfsproces én een controle op het verrichte werk in de praktijk. Het eerste gebeurt door een auditor, het tweede door een inspecteur. Voor de tweede groep – de inspecteurs – werkt Techniek Nederland nu aan een oplossing, zegt Reijman.

“Vakbekwame monteurs zouden met enige bijscholing de rol van inspecteur kunnen vervullen. De auditors hoeven dan alleen de organisatie en administratie van de installateur te beoordelen. Op die manier creëren we meer capaciteit. Techniek Nederland heeft aangeboden een pool aan inspecteurs op te zetten. De certificerende instellingen hebben laten weten hier graag gebruik van te maken.”

Haken en ogen

Aan dat plan zitten nog wel wat haken en ogen, want het lijkt onwenselijk dat een tot inspecteur bijgeschoolde monteur zijn eigen bedrijf gaat inspecteren. Maar daar valt wel wat op te verzinnen, zegt Wil van Ophem, directeur van InstallQ, dat certificeringsschema BRL 6000-25 ontwikkeld heeft. “Het moet duidelijk zijn dat een inspecteur niet gaat controleren bij het bedrijf waar hij zelf werkt. Je kan het bijvoorbeeld ook zo vormgeven dat inspecteurs uit zo’n pool niet in hun eigen regio aan de slag gaan, om concurrentieproblemen te voorkomen.”

Of het plan ook werkelijkheid wordt zal binnenkort duidelijk worden, zegt Reijman. “De komende tijd gaan we het plan verder concretiseren en toetsen op haalbaarheid.”  

In het komende nummer van vakblad Installatie leest u een uitgebreid artikel over het certificeringstraject voor installatiebedrijven. Alle vijf certificerende instellingen komen er aan het woord. Abonneren op vakblad Installatie kan hier.

15 reacties op “Plan voor opschaling capaciteit bedrijfscertificering

 1. Ludwig Nijhof schreef:

  Doekle, er is al een chronisch gebrek aan monteurs. En dan wil jij ze ook nog omscholen tot inspecteur?

 2. de echte installateur schreef:

  inderdaad, wij hebben wel wat beters te doen dan extra onzin en papieren oorlogsvoering.
  bovendien is het NOG VEEL ONWENSELIJKER dat een inspecteur/ monteur van de CONCURRENTIE bij ons in de keuken komt snuffelen, ZEER ZEER onwenselijk.
  Die lui van Omega waar ik 1 keer mee opgezadeld werd door sterkin liepen trouwens ook kwistig met kaartjes te strooien op het kantoor van 1 van mijn klanten waardoor ZIJ nu 2 jr later daar inspecties doen.
  (wij doen zelf geen inspecties, maar toch)

 3. Ralph schreef:

  Er zijn toch scios inspecteurs in Nederland. Die zijn al opgeleid en kunnen dit zo gaan oppakken.

  • Richard schreef:

   Ik ben zelf werkzaam bij een fabrikant van klimaat installaties. Onze EBI inspecteurs kunnen dit prima uitvoeren. Ook kunnen wij opleidingen verzorgen als fabrikant. Maar……….. het is nog allemaal onduidelijk wat wij hierin zouden kunnen mogen betekenen. Als je nu kijkt wil men zelfs dat een monteur van de fabrikant ook eerst gecertificeerd moet zijn ook al is deze man EBI inspecteur en alle kennis heeft die noodzakelijk zou moeten zijn om aan kleine installaties te werken.

 4. Nico schreef:

  Lees net dat het tekort aan installateur de komende jaren zal toenemen denk ook dat de oudere installateurs eerder zullen stoppen door de gasketelwet deze gaan zich niet certificeren (kosten leeftijd) zo nemen deze installateurs na 30/40jaar werkzaam als installateurs via de zijdeur afscheid

 5. R. Draak schreef:

  Gewoon de ketel wet uitstellen, het was al complex genoeg, zonder corona.

 6. Richard de Cocq van Delwijnen schreef:

  In landen waar alles geïnspecteerd moet worden loopt de klant tegen vertraging aan en gaat desondanks toch veel mis. Waardeloze wet om werkgevers te beschermen en rompslomp te verdubbelen.
  Meer en beter onderwijs is de sleutel, niet meer regeldruk !

 7. Mark schreef:

  Het is een prestigeproject geworden, misschien wel een “kartel” vorming van techniek Nederland en de grote bedrijven.
  Deze wet is niet de oplossing. Het is een om vele redenen een beperking voor de installatie wereld.
  En het kan zo simpel…..

 8. Robin schreef:

  Gewoon schofterig, 30- 50 jaar in het vak en zelfs hogedrukstoom installaties gebouwd, nu wordt je behandeld als een klein kind. Eerst alle monteurs certificeren en dan gaan ze óók nog de ZZP’ERS dwingen om een volledige bedrijfs erkenning erbij te halen, één opleiding van twee jaar! En niet vergeten verplicht voeren van het instalq logo op alle communicatie dus ook die véél te duren stickers! Dat logo is handig voor hun omdat dat de koper van een huis dan denkt instalQ te moeten bellen voor onderhoud! Op hun beurt verwijzen ze de mensen door naar de grote bedrijven en maken zo de kleine kapot. Ze zijn zo goor bezig dat ze zelfs inzage in de financiële en klanten administratie willen hebben, bedrijfs spionage ten top! Het gaat hier om mensen die door de duivel zijn gedreven!
  De nieuwe wetten APP geeft nog steeds aan dat de CV ketel wet nog door de eerste en tweede kamer moet worden goedgekeurd en aangenomen. De APP is van de overheid!
  Ze lopen met hun duivels streken iedereen gek te maken en zijn dodelijker dan koolmonoxide.

 9. Engelaar schreef:

  Ik heb MIT en Patroon Loodgieter diploma.
  Zou ik een vrijstelling krijgen?

  En ik werk eigenlijk alleen als dakdekker/zinkwerker.
  Dus af en toe een CV rookgas pijp bovendaks aanpassen indien er geisoleerd wordt.
  Daar moet ik dus dit certificaat voor halen.

  Ik plak het complete bovendakse deel tot 20 cm hoog wel in met dakbedekking.
  Kan de cv monteur volgende keer zich er op botvieren.

 10. Jan van den Hurk schreef:

  Je ziet maar weer, jaren geleden alles vrij gegeven iedereen mocht zijn eigen gang gaan zonder enige controle op de uitvoering, na jaren lange opleidingen voor het papiertje installateur waren de diploma’s opeens niets meer waard. nu wordt alles weer holder den bolder terug gedraaid. Met de nodige gevolgen.
  De c.v. branche wordt er niet beter op.

 11. Jan te Riele schreef:

  Waarom geen complete woninginspectie door de opstalassuradeur….die hebben rechtstreeks belang bij installatietechnisch veilige panden…..
  Al tientallen jaren is er geen inspectie van woninginstallaties door derden……er zal een hoop gevaarlijk geknoei aan het licht komen…..

 12. Marcel schreef:

  Het is mij wel weer duidelijk in wat voor bananen republiek we leven en de boterberg op de hoofden van die personen die de regeltjes bedacht hebben wordt alsmaar hoger.
  Dat we als conculega’s elkaar werk gaan beoordelen kan twee kanten op gaan.
  Bij de gezellige koffie tafel worden de vinkjes op de juiste plaats gezet of ze rossen elkaar met een stuk pijp de tent uit. Ze moeten daar in Den Haag eens uit die winterslaap komen want over 5 jaar blijkt dat het aantal CO slachtoffers eerder hoger dan lager is geworden.
  Zonder de handhaving zal de gegoede installateur alleen maar duurder worden en er meer particulieren in het meest gunstige geval naar de beunhaas gaan want er wordt toch niet op gecontroleerd. Alleen een paar grote spelers op installatie gebied krijgen hun zin. Door hun macht in de achterkamertjes van Den Haag hopen ze de concurrentie uit te schakelen.

 13. Nic schreef:

  Zet maar een sollicitatie formulier online, ben 59 jaar. Heel veel diploma’s die niks meer waard zijn geworden. Veel ervaring. ga ik mijn laatste jaren in loondienst. lijkt mij heel leuk. Geen verplichte AOV en verdere zaken.

 14. Richard schreef:

  Ik ben zelf werkzaam bij een fabrikant van klimaat installaties. Onze EBI inspecteurs kunnen dit prima uitvoeren. Ook kunnen wij opleidingen verzorgen als fabrikant. Maar……….. het is nog allemaal onduidelijk wat wij hierin zouden kunnen mogen betekenen. Als je nu kijkt wil men zelfs dat een monteur van de fabrikant ook eerst gecertificeerd moet zijn ook al is deze man EBI inspecteur en alle kennis heeft die noodzakelijk zou moeten zijn om aan kleine installaties te werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.