fbpx
Nieuws

Podcast: aan de slag met de Gasketelwet #1

In een tweedelige podcastuitzending geven experts Peter Deckers en Erik Hafkamp handige tips en tricks om het certificeringsproces voor de Gasketelwet goed te doorlopen. “Als je je serieus voorbereidt, is er niks om je zorgen over te maken.”

Installatiebedrijven die nu nog helemaal niks met de Gasketelwet gedaan hebben, moeten echt heel snel aan de slag. Vanaf komende 1 april mag je namelijk niet meer aan gasketels sleutelen als je niet gecertificeerd bent. Erik Hafkamp (CO Certificatie) en Peter Deckers (Maintenanz) kunnen bedrijven niet zélf certificeren. Daarvoor moet je bij bijvoorbeeld Kiwa, Dekra of Bureau Veritas zijn. Wat ze wél kunnen is bedrijven helpen om zich goed voor te bereiden op het certificeringsproces.

Digitale checklist

Beide doen dat met een kwaliteitshandboek en een eigen checklist-app. Daarin zijn ze niet de enige. Branchevereniging Techniek Nederland heeft ook een kwaliteitshandboek en een checklist. En ERP-leveranciers als ENK, Syntess en Handsoft bieden ook checklists aan in hun systeem. Hafkamp: “De ene checklist is niet per se beter dan de ander, zo lang ze maar overeenkomen met de proceseisen uit hoofdstuk 4 van de BRL. Ik heb die voor mijn checklist gewoon punt voor punt overgenomen, dus ik weet zeker dat ik daar goed zit.”

Koolmonoxide meten

Vanaf 1 april mogen monteurs de woning niet verlaten zo lang er een onveilige ketel-situatie bestaat. Doen ze dat wel, en er gebeurt een ongeluk, dan kunnen ze daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Als het op de aanwezigheid van koolmonoxide aankomt, zijn de regels eenvoudig, zegt Deckers. “Als je 5 ppm of meer meet in de opstellingsruimte, dan moet je het probleem aanpakken en mag je niet weg.”

Maar een ketel buiten bedrijf stellen, dat kan soms een heel moeilijke beslissing zijn, zegt Deckers: “In de winter, als het buiten vriest, dan wil je een oude mevrouw niet in de kou laten zitten. Het blijft een lastige afweging. Uiteindelijk is het allemaal mensenwerk.”

Luister hier naar aflevering 1 in het tweeluik over de Gasketelwet of luister hem of in je favoriete podcastapp. Volgende week gaat aflevering 2 live.

8 reacties op “Podcast: aan de slag met de Gasketelwet #1

 1. Barry Gort schreef:

  Lees even dit stukje 2 x ….

  Koolmonoxide meten
  Vanaf 1 april mogen monteurs de woning niet verlaten zo lang er een onveilige ketel-situatie bestaat. Doen ze dat wel, en er gebeurt een ongeluk, dan kunnen ze daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Als het op de aanwezigheid van koolmonoxide aankomt, zijn de regels eenvoudig, zegt Deckers. “Als je 5 ppm of meer meet in de opstellingsruimte, dan moet je het probleem aanpakken en mag je niet weg.”

  Maar een ketel buiten bedrijf stellen, dat kan soms een heel moeilijke beslissing zijn, zegt Deckers: “In de winter, als het buiten vriest, dan wil je een oude mevrouw niet in de kou laten zitten. Het blijft een lastige afweging. Uiteindelijk is het allemaal mensenwerk.”

  Helemaal doorgeslagen door hun eigen idiote ideeën. Als er een onveilige situatie is mag de monteur de woning niet verlaten….. Hahahahaha en als hij wel de woning verlaat is de monteur verantwoordelijk en aansprakelijk… Kijk nu komt de aap uit de mouw .. De grote bedrijven hoeven geen gediplomeerd personeel meer aan te nemen maar enkel dit 2 daagse stukje vodde papier bij monteurs erdoorheen drukken en ze hoeven als bedrijf geen enkele verantwoordelijkheid te nemen dit schuiven we bij de ongediplomeerde maar wel gecertificeerde monteur in de schoenen. En nog zijn er bedrijven en monteurs die in deze waanzin geloven en zelfs denken dat het veiliger word.

 2. Barry Gort schreef:

  Snap sowieso niet hoe iemand deze iligale wet ooit heeft ondertekend? Hier is duidelijk sprake van eigen belang want je verplicht buiten behalen van certificaat om lid te worden van een clubje anders mag je je eigen bedrijf opdoeken.. voelt een beetje als Maffia, je moet contributie betalen anders sluiten wij je zaakje… Dan spelen de zelf bedoemde branche organisaties die dit willen allen samen en dat is een vorm van Cartel vorming . Cartel vorming is ook bekend van de Siciliaanse samenzwering en deze verplichten ook ondernemers geld te betalen anders word hun zaak gesloten. . Welke idioot heeft dit goed gekeurd in Den Haag ? Die zou zo minister van defensie kunnen worden en hybride tanks adviseren…

 3. Marcel schreef:

  Ik geloof best wel in de goede bedoelingen van Peter en ik denk dat hij zijn installaties aardig op orde heeft. Maar ik voorspel je dat na 1 april de chaos in de ketel wereld binnen enkele maanden compleet is. Minimaal 80 tot 90 % van de toestellen komen hun eerste audit niet door. Oké in enkele gevallen een beugeltje bijplaatsen maar de meeste gevallen hangt het toestel op een onjuiste plek en is de uitmonding ongeoorloofd probeer dat er maar eens uit te installeren. En wat dacht je van de uitmonding van de buren die te dicht bij jou dakraam zit. Even een verzoek voor handhaving bij de gemeente indienen? Een ding scheelt voor de consument we mogen alleen buiten werking stellen niet onklaar maken. Ze kunnen wel zeggen in Den Haag dat de consument dan in overtreding is als ze de stekker er weer in doen. De situatie wordt er wel alleen maar onveiliger door. Er moeten eerst weer meer slachtoffers vallen zeker.

  • Barry Gort schreef:

   Helemaal gelijk en het gaat ook averechts werken . De mensen die nu nog onderhoud laten doen door bedrijf die al jaren over de vloer komen gaan niet nu ineens alles veranderen wat jarenlang is goedgekeurd. Denk dat heel veel particulieren dus afhaken van het onderhoud. Het gaat ook nergens over dit hele gedoe. Dan moeten we ook in oude auto’s airbags gaan verplichten en nog oudere auto’s gordels gaan verplichten. Dat je zegt alles wat vanaf nu geplaatst word moet aan bepaalde eisen voldoen zou logischer zijn.

  • Barry schreef:

   Ik begin te denken dat mensen als Peter juist de doden op hun geweten hebben dat ze zo graag de verantwoording willen schuiven naar ongediplomeerd personeel. Weet je hoeveel doden er blijven doordat de Brandweer te laat komt of verkeerd heeft ingeschaald ? Weet je hoeveel doden er blijven doordat de ambulance te laat komt ????? Maar die brandweer mannen en ambulance broeders werken net zo hard als ons aan de veiligheid van Nederland… Gaan we die nu ook allemaal hun bevoegdheden afpakken ?

 4. Barry schreef:

  Lees ik dit toch net …..

  Vrijdag 3 februari valt vakblad Installatie nummer 01 op de mat. Daarin een interview met twee experts op het gebied van certificering voor de gasketelwet. Op 1 april gaat hij in. Duizenden installatiebedrijven moeten zich nog voor die tijd certificeren. Moeilijk? Nee, zeggen Erik Hafkamp van CO-Certificatie.nl en Peter Deckers van Maintenanz: “Een auditor wil niets liever dan dat je slaagt.”

  Werkelijk te zot voor woorden dat jullie dit zelf durven te publiceren!!!?? Dit is wat ik al jaren zeg… Iedere stucadoor , behanger , kassamedewerker haalt dit papiertje want jullie willen het ! En hoe meer papiertjes hoe meer inkomsten voor techniek Nederland en de andere cartel vormers. En nog trappen hier bedrijven in….

 5. Ap van der Horst schreef:

  Gewoon elke nieuwe ketel moet voldoen aan de nieuwe eisen, en Co melders verplichten, ga toch niet nu ineens een ketel “Afkeuren,, waar ik al jaren kom, en de mensen mijn adviezen weg wuiven, ik vermeld het op de factuur, en dan is voor mij de kous af, als ik meer als 20 ppM meet in een ruimte, weet ik wat te doen, zoeken, waar komt het vandaan. Daar heb ik geen wet voor nodig, het is geld klopperij, en veel mensen zullen afhaken, wat ze willen, want Gas is INEENS LEVENSGEVAARLIJK.. R290, R401, R32, nee hoor, gewoon knallen de Ozonlaag aan gort.

  • Barry schreef:

   Helemaal eens… Ik ga als bedrijf sowieso hier niet aan mee doen. Als het ooit echt ingaat wat ik niet geloof want ik zou niet weten hoe je met die 8% wat wel mee doet enkel uit eigen belang alle ketels draaiende gaat houden. Maar als het doorgaat dan nodig ik zelf techniek Nederland uit om mij te beboeten of te straffen als de daar al voor bevoegd zijn .. Ik wil wel eens zien hoe sterk ze staan bij een rechtbank met het idee dat een 2 daags certificaat meer waarde heeft als erkende vakdiplomas… Ze hebben echt één grote fout gemaakt en dat is de gediplomeerde monteurs hierin betrekken. Deze hadden enkel een certificaatje moeten krijgen net als ketel fabrikant cursus. Maar niet mijn diploma’s ongeldig gaan verklaren. Dat ongediplomeerde verplicht worden en ook als rechtsgeldig geld kan ik mee leven maar zelfs dan vind ik het onverantwoord dat iemand met 2 daagse cursus hoger staat als gediplomeerd iemand .. ik heb vorige week van een monteur de diploma lijst gezien via DigiD en dat ze het zelfs voor elkaar hebben gekregen om van een monteur die 5 jaar opleiding heeft gevolgd 1e monteur en service monteur zetten ze die diploma’s op nummer 2 en 3 en als hoofd staat een een certificaatje ???? Die verteld dus gewoon tegen mij ben ik 5 jaar voor niks naar school geweest. Dat is de gasketelwet. Schande als dit door gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.