fbpx
Nieuws

“Wij zijn een beetje de plaaggeest van de installateur”, zegt Bert van Dorp, directeur van pcm-leverancier OC Autarkis. Want installaties kunnen kleiner als je slim gebruik maakt van passieve technieken als pcm’s, nachtventilatie en zoninstraling. Van Dorp sprak hierover in de nieuwste aflevering van de Installatie.nl-podcast.

Autarkis levert phase change materials, ofwel pcm’s. Dat zijn zoutoplossingen met een smeltpunt op kamertemperatuur. Wordt het in de ruimte warmer, dan gaat het pcm smelten en dat is een proces dat veel energie kost. Door toevoeging van pcm’s in vloeren of plafonds van een gebouw duurt het overdag dus langer voordat er gekoeld hoeft te worden.

Andersom werkt pcm ook: als het ’s nachts afkoelt, zal de kou ervoor zorgen dat de pcm’s stollen, waardoor energie aan de ruimte wordt afgegeven en de binnentemperatuur minder ver zal dalen. “Een kilo pcm’s staat qua energie-opname en –afgifte gelijk aan dertig kilo beton”, zegt Van Dorp op het kantoor van Autarkis in Drunen. Autarkis is onderdeel van Orange Climate, dat een participatie is van Van Dorp Installaties.

Familiebedrijf Van Dorp Installaties

Bert van Dorp (36) is de oudste van de vier zonen van Henk-Willem van Dorp, oprichter in 1985 van Van Dorp Installaties. Naast Bert werken ook de broers Paul, Rick en Chris bij het bedrijf en op termijn zullen de vier eigenaar worden van Van Dorp Installaties. Dat wil zeggen: ze zullen de aandelen in handen krijgen. Dat ze ook de dagelijkse leiding op zich zullen nemen, dat valt nog te bezien, zegt Van Dorp.

“Dat moet blijken. Mijn hart ligt bij de techniek, maar ook het ondernemen gaat me steeds beter af. Als je dagelijks bezig bent in een bedrijf, dan maak je je de ondernemersrol vanzelf eigen. Ik kan niet in de toekomst kijken. Ik weet niet waar ik of mijn broers over tien jaar staan. Wat wel duidelijk is, en dat hebben we ook in de statuten opgenomen, is dat het bedrijf belangrijker is dan de familie.”

‘De installateur ziet in het bestek dat zijn opdracht kleiner wordt’

Geen natuurlijke bondgenoot

Autarkis is als bedrijf nog klein. Er werken momenteel negen mensen, zegt Van Dorp. Het blijkt behoorlijk lastig om een plek te veroveren in de bouwketen – al gaat dat de laatste paar jaar steeds beter. Zeker is het zo, zegt Van Dorp, dat door toevoeging van pcm’s een gebouw een stuk energiezuiniger en duurzamer is, maar tegelijk zit daar ook de kwetsbaarheid.

Als pcm-leverancier ben je namelijk niet de natuurlijke bondgenoot van de installateur, eerder zijn plaaggeest. Want door gebruik te maken van pcm,s, nachtventilatie, warmte van de zon en slimme regeltechniek, heb je veel minder conventionele installatietechniek nodig. Van Dorp: “De installateur ziet ineens in het bestek dat zijn opdracht een stuk kleiner wordt. Die is daar niet altijd blij mee.”

De podcast-afleveringen van Installatie.nl zijn te beluisteren via de site, maar ook op podcastapps als Soundcloud, Tune-In, Spotify en Apple Podcasts.

Een uitgebreid artikel over Bert van Dorp en OC Autarkis vindt u in het komende nummer (6 ) van het vakblad Installatie, dat deze vrijdag bij abonnees op de mat ploft en sinds kort ook los verkrijgbaar is in de nieuwe webshop op Installatie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.