fbpx
Nieuws
Positievere sentimenten in installatiebranche

Veel installatiebedrijven verwachten voor het eerst sinds lange tijd géén omzetdaling in het vierde kwartaal. De productie in de bouw en installatie stabiliseert dusdanig, dat brancheorganisaties spreken van ‘lichtpuntjes’.

 

 

Dit blijkt uit de Monitor Bouwketen, die ieder halfjaar door BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en Uneto-VNI gepubliceerd worden. Met de stabilisatie van de algemene economische conjunctuur in het derde kwartaal, lijken ook de ontwikkelingen in de bouwsector enigszins tot rust te komen. Na een aantal jaren van krimp stabiliseerde de productie in het afgelopen halfjaar. Het aantal faillissementen liep terug en ook de werkloosheid in de sector nam iets af. Het belangrijkste positieve signaal komt van de ondernemers zelf, van wie voor het eerst sinds lange tijd een meerderheid géén omzetdaling in het vierde kwartaal verwacht. Het gevoel dat het dieptepunt van de crisis is bereikt, wordt sterker.

 

Voorzichtig optimisme

De voorgaande edities van de Monitor gaven weinig reden tot optimisme, maar dat is nu anders. Van een opleving is nog geen sprake, maar de verschuiving in de verwachting van ondernemers geeft aanleiding tot voorzichtig optimisme.

 

Gelijkblijvende of toenemende omzetverwachting in het huidige kwartaal

 

 

mei   2013

november   2013

Architectenbureaus

48%

53%

Ingenieursbureaus

60%

69%

Bouwbedrijven

67%

81%

Installatiebedrijven

37%

43%

 

Download hieronder de Monitor Bouwketen december 2013 

          

Volgens het CBS is de bouwsom van nieuwe opdrachten aan architecten in het derde kwartaal gestabiliseerd. Desondanks verwachten de meeste architectenbureaus voor het hele jaar nog een afname van de omzet. Ingenieursbureaus hebben in grote lijnen met dezelfde ontwikkeling te maken. Bouwbedrijven zagen de orderportefeuille een fractie groeien, voor installatiebedrijven nam de werkvoorraad iets af. Al met al is het beeld voor de sector niet of nauwelijks verbeterd, maar de stemming van de ondernemers lijkt enigszins op te klaren. Alle sectoren in de bouwketen verwachten dat de werkgelegenheid nog verder zal afnemen.

   

Vertrouwen neemt toe

Ondernemers verwachten baat te hebben bij kabinetsmaatregelen zoals het energieakkoord en afschaffing van de btw-integratieheffing. Ook de btw-verlaging van 21% naar 6% op werkzaamheden aan bestaande woningen en de vereenvoudiging van de omgevingswet hebben gezorgd voor iets meer rust in de sector. Volgens de betrokken brancheorganisaties heeft de overheid in deze fase een belangrijke rol. Zij benadrukken dat consistent overheidsbeleid in de markt voor het nodige vertrouwen kan zorgen en kan bijdragen aan duurzaam herstel.

 

Download hieronder de Monitor Bouwketen december 2013

Bijlage(s):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.