fbpx
Nieuws

Prefab schacht: verticale integratie

Een nieuwe aanbieder van prefab installatieschachten. ERA Prefab Systems Nederland B.V. is sinds dit jaar op de Nederlandse markt actief met een eigen vestiging.

Het bedrijf is al 20 jaar op grote schaal actief in Oostenrijk, Zwitserland Duitsland en Italië, en heeft nu ook een Nederlandse vestiging geopend.

Het bedrijf richt zich vooral op de utiliteit en gestapelde bouw, waar grote efficiency te behalen valt in het prefabriceren van installatieschachten en installatiewanden bij hotels, appartementencomplexen, zorgcomplexen.  In een schacht / wand gefabriceerd uit een stalen frame  zit al het leidingwerk voor verwarming, ventilatie, afvoer, elektra, (drink)water en sanitaire voorzieningen verwerkt. Door leidingdoorvoeren en natte ruimtes zo te ontwerpen dat ze boven elkaar staan, kan een groot deel van het installatiewerk van de bouwplaats afgehaald worden.

Minder handelingen op bouwplaats

De geprefabriceerde elementen zijn op afroep beschikbaar en kunnen in korte tijd geplaatst worden, wanneer de bouwer zo ver is. Daarmee wordt een hoop montagewerk van verschillende disciplines en afval van de bouwplaats afgehaald. En kan zich concentreren op de aansluitingen én het horizontale installatiewerk”, zegt algemeen directeur John Kobus. “Nederland is ver op het gebied van digitaal ontwerpen en BIM. Toch zien we nog vaak dat we in de uitvoering vervallen in oude montagepatronen met tig disciplines die aan dezelfde schacht werken.” Het tekort aan vaklieden op de bouw, de faalkosten in de uitvoering en de doorloopsnelheid van bouwprojecten  zijn  vooral bouwers en installateurs reden om voor prefab te kiezen.

Schachten vullen

Na ontvangst van een voorlopig ontwerp wordt door een engineer een productie voorstel gemaakt hoe het leidingwerk ingedeeld wordt zodat modulaire schacht montage mogelijk is. De schachten kunnen ook ingezet worden als bouwkundige scheidingen, waardoor ruimte bespaard wordt in gebouwen. Hiervoor heeft het Oostenrijkse bedrijf een gepatenteerd lichtbeton ontwikkeld, waarmee een schacht gevuld zou kunnen worden, met sparingen voor de installatiecomponenten die bereikbaar moeten blijven voor onderhoud. Hierdoor worden de schachten naast installatietechnische verzamelplaatsen ook 120 minuten brandwerend en geluidsdicht afgewerkt. Ook dit woning scheidende product komt binnenkort naar Nederland. Ook gaat ERA Prefab Systems  Nederland B.V. badkamers produceren op basis van een frame met betonnen vloeren en stalen constructies. Deze kunnen betegeld en al worden aangeleverd.

Afstand tot arbeidsmarkt

Voor de geprefabriceerde installatieschachten word het assemblagewerk in de werkplaats van Betwice in Doetinchem gedaan. In dit jonge bedrijf worden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ingezet voor het assemblagewerk, en van hieruit mogelijk opgeleid tot monteurs met perspectief voor de installatiebranche. Directeur Timo Spit van Betwice hoopt vanuit dit initiatief op samenwerking met installatiebedrijven, die enerzijds een deel van het geconditioneerde werk zouden kunnen uitbesteden. Betwice wil op termijn de werkplaats uitbreiden met opleidingslokalen in samenwerking met technische opleiders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.