fbpx
Nieuws

Prijsplafond gas en elektriciteit aangepast

Het prijsplafond voor elektriciteit en gas wordt aangepast ten gunste van consumenten. Vanaf 1 januari betalen huishoudens een jaar lang €1,45/m3 voor de eerste 1200 m3 gas. Voor elektriciteit wordt €0,40/kWh voor de eerste 2900 kWh het plafond.

Deze maximumtarieven betreffen de variabele leveringstarieven per m3 en kWh (inclusief energiebelasting en btw). Dit schrijft minister Rob Jetten van Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer.

Goedkoper

Aanvankelijk wilde het kabinet het gasplafond op €1,50 zetten en bij elektriciteit maximaal €0,70 voor de eerste 2400 kWh vaststellen. Op aandringen van de Tweede Kamer is met name gesleuteld aan het bedrag en de stroomhoeveelheid van het plafond. Daarmee zouden bijvoorbeeld huishoudens die van plan zijn, of zojuist geïnvesteerd hebben in een (hybride) warmtepomp er relatief bekaaid vanaf komen. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie wil voorkomen dat het plafond, dat een jaar gaat gelden, een rem gaat vormen op investeringen in duurzame energie.

Boven de plafondbedragen betalen huishoudens de op dat moment geldende marktprijs bij hun energieleverancier.

Lees hier de Kamer-brief over de energieplafonds

Dit jaar €380 energiecompensatie

In aanloop naar het prijsplafond, dat per 1 januari 2023 moet gaan gelden en waarover details nog met energiemaatschappijen moeten worden afgestemd, krijgen huishoudens dit najaar in november en december een eenmalige energiecompensatie van €190 per maand. Gebruikers van stadsverwarming, die gekoppeld is aan de gasprijs, krijgen een prijsplafond van €47,39 per gigajoule (GJ). Door het hanteren van een prijsplafond hanteren energieleveranciers per 1 januari 2023 voor een deel van het energieverbruik een lager tarief dan de meeste huidige contractprijzen. Energieleveranciers zullen daarom een vergoeding ontvangen voor het deel van hun klanten dat onder het tijdelijke prijsplafond valt.

Grootverbruikers in mkb

Het prijsplafond voor huishoudens geldt ook voor (kleine) bedrijven. Mkb-bedrijven die heel veel energie verbruiken krijgen ook een compensatieregeling, maar moeten hier nog even geduld voor hebben. Pas vanaf april volgend jaar wordt er met terugwerkende kracht tegemoetgekomen aan de hoge prijzen, waar onder meer bakkers mee te maken hebben.

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. De vergoeding bedraagt een percentage van de kostenstijging boven een referentieprijs. Er wordt een maximale vergoeding per bedrijf gehanteerd. De regeling is tijdelijk en is gericht op het energie intensieve mkb (op basis van energiekosten als percentage van de omzet). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat deze regeling uitvoeren.

Energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter te gaan hebben kunnen vanaf november rekenen op steun, belooft Jetten. Daarover komt hij snel met meer informatie over de uitwerking van dit steunpakket.

4 reacties op “Prijsplafond gas en elektriciteit aangepast

 1. Wilbert schreef:

  Hoe zit het met de vermindering energiebelasting voor elektra. Blijft die gehandhaafd?

 2. O schreef:

  Bizar toch.woon je in een wijk waar alleen maar stadsverwarming is.Ik heb geen gas alleen maar elektriciteit en water warm en koud.laat je eigen niet in de maling nemen met milieu stikstofregels en al die inzin warmtepompen en zonnepanelen want je gaat gewoon betalen

 3. Ron schreef:

  Beide belastingen voor stroom en gas worden in 2023 samengevoegd en verder verhoogd. De tijdelijke btw-verlaging die dit jaar was doorgevoerd, vervalt per 1 januari 2023. De btw op energie gaat dus van 9% weer terug naar 21%
  Is daar ook al rekening mee gehouden met de tarieven van gas en elektriciteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.