fbpx
Nieuws

‘Prima regeerakkoord voor installatiebranche’

Uneto-VNI verwacht dat de installatiebranche gaat profiteren van het nieuwe kabinet Rutte-III. Volgens de installateursvereniging gaat de nieuwe regering vaart zetten achter de energietransitie, en dat betekent goed nieuws voor installatiebedrijven.

Gisteren werd het regeerakkoord tussen CDA, VVD, D66 en de ChristenUnie gepresenteerd. Daarin veel punten met betrekking tot het klimaat. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel ziet vooral het plan om de nieuwbouw én een groot aantal bestaande woningen aardgasvrij te maken als een signaal dat het roer van de energievoorziening om gaat. Voorzitter Doekle Terpstra: “Onze leden gaan deze uitdaging graag aan.”

Terpstra: “Op het gebied van verduurzaming laat het regeerakkoord ambitie zien. Een CO2-reductie van 49 procent in  2030 is geweldig nieuws voor de installatiebranche. Uneto-VNI heeft steeds gepleit voor een Klimaatwet en een nieuw energie- en klimaatakkoord. Met dit regeerakkoord worden we op onze wenken bediend. De energietransitie krijgt hiermee een stevig fundament voor de lange termijn en biedt daarmee investeringszekerheid en vertrouwen.”

Aardgasvrije woningen: lange adem

De voorman van de installatiebranche benadrukt dat de plannen van het nieuwe kabinet technisch mogelijk zijn. “Als energieregisseur zijn onze leden nu al in staat om nieuwbouwwoningen aardgasvrij te maken. Ook de bestaande bouw kunnen we veel energiezuiniger maken.” Terpstra signaleert wel dat groen gas en biogas in de bestaande bouw nog jarenlang belangrijk zullen zijn als transitiebrandstof. “Het gasvrij maken van de bestaande bouw is echt een zaak van langere adem.”

Uneto-VNI juicht de regionale aanpak voor verduurzaming van de bestaande bouw toe. Terpstra: “Als gemeenten, netbeheerders, bouwers, energiebedrijven en installateurs de handen ineenslaan, kunnen we van Nederland de mondiale koploper van de groene economie maken.” De vereniging is ook enthousiast over het voornemen om nieuwe financieringsvormen voor verduurzaming te vinden en de investering te koppelen aan de woning. Op die manier beperkt het kabinet het risico voor de bewoner en de financier.

Techniekonderwijs

Op het gebied van techniekonderwijs zet Rutte-III volgens Terpstra de juiste stappen. “Techniek in het beroepsonderwijs krijgt topprioriteit. Dat blijkt uit een structurele investering van 100 miljoen euro per jaar in het technisch vmbo én uit de voortzetting van het Techniekpact.” Het nieuwe kabinet honoreert ook twee andere wensen van de branche; experimenten met vraagfinanciering in het mbo worden toegestaan en de kerndoelen voor techniek in het basisonderwijs worden aangescherpt.

Arbeidsmarkt

De oproep van Uneto-VNI om werkgeverschap weer aantrekkelijker te maken, vindt ook gehoor. Het kabinet beperkt de verplichte loondoorbetaling bij ziekte voor bedrijven tot 25 werknemers tot één jaar. Ook wordt de transitievergoeding voor het mkb beperkt, langere tijdelijke contracten worden mogelijk en het ontslagrecht wordt versoepeld. Terpstra: “De risico’s voor werkgevers om mensen in vaste dienst te nemen worden kleiner. Vast wordt minder vast en flex wordt minder flex. Dat zorgt voor een grotere dynamiek op de arbeidsmarkt en uiteindelijk tot meer banen.” De installateursvereniging hoopt dat er een einde komt aan de onzekerheid rond zzp-ers door de vervanging van de Wet DBA.

3 reacties op “‘Prima regeerakkoord voor installatiebranche’

 1. […] Uneto-VNI was eerder juist positief over de plannen van het nieuwe […]

 2. frits schreef:

  is er iemand die mij kan vertellen hoe je een jaren 30 woning dan zo goed kan isoleren dat een dergelijk huis van de gasvoorziening af kan welke warmte pomp vervangt een cv ketel van 36 kw of 25 kw allemaal leuk , gaan we die huizen slopen ???? of opnieuw isoleren , waar binnenzijde buiten? ik ko nieuwbouw tegen met 15 cm dikke isolatie 18 cm dikke binnenmuur 5 cm spouw en 12 cm buiten muur NIEUWBOUW!!! jaren dertig
  10 binnenmuur 6 cm spouw en 10 buiten muur dat is een verschil koude verlies per m2 daar lusten de honden geen brood van . Maar ook huizen uit de 90 er jaren die wel geïsoleerd zijn ga je voorlopig niet war krijgen met elektra, vertel het mij maar , ik zal het niet goed snappen

 3. John schreef:

  He frits da ziede gij goed.

  Het aardgas net in ons kleine landje gaat in ons leven niet verdwijnen. En het gegeven dat iedereen aan de warmte pomp moet gaat ook niet gebeuren.

  Om de simpele reden dat ons land nog volstaat met slecht tot zeer slecht geisoleerde huizen. Daarbij nog de dat in de meeste huizen er simpelweg geen plek is voor een JUIST geinstalleerde wp installatie.

  Wie heeft en een grote kelder of grote bijkeuken over? Op zolder misschien? Zullen de balken leuk vinden als je al een zolder kan vinden waar je 500 ltr of meer kan bufferen en het vat nog kwijt kan ook.

  In de nieuwbouw moet het kunnen maar dan moeten ze voordat de bouw ONTWORPEN word eerst even met de installateurs om tafel gaan zitten waar we de installatie gaan plaatsen.
  Daar ontbreekt het nog al eens aan in de huidige bouwwereld want zoals iedereen weet komt de installateur op het laatst pas in beeld met als nadeel dat de ruimte waar de warmtepomp met buffervat en sanitairvat geplaatst dient te worden simpelweg te klein is of in sommige gevallen helemaal niet aanwezig is omdat de aannemers van een cv ketel uitgaan.

  Dit is mijn inziens een gemiste kans die ontstaan is doordat architecten en aannemers nu eenmaal niet de kennis hebben van de installaties die er vandaag de dag gebouwd worden.

  Mijn advies aan een ieder die gaat bouwen breng alles voor het ontwerp reeds samen, installateur, architect en aannemer dit scheelt een hoop gestress tijdens de bouw en alles kan op elkaar afgestemd worden.

  Bij voorkeur op de begane grond en ruim bereikbaar want ook de warmtepompen slijten en zullen een keer vervangen moeten worden.

  Leuk voor de installateurs over tientale jaren mogen ze de warmtepompen op zolder gaan vervangen. Waar is dan de arbo of moeten de pompen dan allemaal door de fabrikant er plaatsen worden opgebouwd.

  Denk goed na waar je de techniek gaat plaatsen in een huis het zal ooit een keer vervangen moeten worden. En techniek hoeft niet altijd weggemoffeld te worden in een verdom hoekje maar mag ook best gezien worden.

  Je bent als installateur toch trots op je werk en toch word alles weggewerkt laat de techniek ook een spreken voor zich, misschien dat de jonge bewoners van de alle nieuwbouwwoningen als deze kinderen en de techniek zien een beetje geïnteresseerd worden in ons vak en word de aanwas van jong talent op deze manier een beetje meer bevordert. Jong geleerd of gezien is beter als niets geleerd of gezien.

  John

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.