Ga naar hoofdinhoud

Boiler krijgt hersenen

Ook de klassieke elektrische tapwaterboiler ontkomt niet aan slimme regeltechniek. Door zelflerende elektronica worden de voorraadhoudende vaten nog energie-efficienter. Daarnaast kunnen ze ook een rol spelen in de onbalansmarkt van het elektriciteitsnet. Thermische opslag van duurzame energie zit in de lift.

Bij Itho Daalderop rolde deze maand deze eerste Smartboiler van de band. Aan de opvolger van de klassieke elektrische boiler is zelflerende elektronica toegevoegd. In de eerste weken na installatie onthoudt de boiler namelijk het bewonersgedrag, waardoor hij in de zelf ervaren daluren, de temperatuur in het vat terug kan draaien, zonder in te boeten aan comfort. Deze ‘verlaging van de stooklijn’, zorgt bij de goed geïsoleerde vaten voor een extra besparing van ongeveer 10 procent, voorspelt de Tielse fabrikant. Dat lijkt niet veel, per individuele boiler ongeveer twee tientjes op jaarbasis. De winst bij decentrale tappunten in de utiliteit, bijvoorbeeld scholen of kantoren die in het weekend niet worden gebruikt, is misschien nog wel groter.

Vervangingsmarkt

De Smartboiler met de HMI controller gaat 1:1 de vervangingsmarkt in, voor dezelfde prijs als de voorganger. Mark Bussman, categoriemanager van de boilerfabrikant. “De boiler is een populair product bij gestapelde bouw van corporaties, dus bij grote vervangingsprojecten is de besparing significant.” De Smartboiler komt net als haar voorgangers in 30, 50, 80, 120 en 150 liter op de markt. De 80-liter boiler is de hardloper in deze markt.

Aankondiging: nog slimmer

In 2018 komt de Green Energy Smartboiler. De 2.0 versie van de Smartboiler die nu beschikbaar is, belooft nog meer slimmigheid. Zo heeft deze variant een app die berichten stuurt wanneer het normale gebruikspatroon doorbroken wordt, de vakantiemodus zoals we hem ook van de slimme thermostaat kennen. De app biedt verbruikersoverzicht, een boostfunctie, bespaartips en een douchetimer.

Onbalans in energienet

De slimme boiler kan ook ingezet worden om onbalans in het stroomnet te voorkomen. Bij te veel geproduceerde (duurzame) stroom worden energiebedrijven geacht het surplus te compenseren met onder meer opslagmogelijkheden om onbalans in het net te voorkomen. Dat kan ook door de gezamenlijke capaciteit van ‘slimme boilers’ in te zetten. Energiebedrijven kunnen in buffers en batterijen de teveel geproduceerde groene stroom ‘parkeren’, zodat de infrastructuur niet te lijden heeft onder de piekbelasting. Deze zogeheten primaire reserves vormen een soort verzekering van het hebben van vermogen. Itho Daalderop wil met het totaal aan opslagcapaciteit de zogeheten onbalansmarkt op. Door dit nieuwe verdienmodel, energiebedrijven betalen voor de opslagcapaciteit, kan Itho Daalderop zelfs de Green Energy Smartboiler net zo duur houden als de huidige boiler. De gebruiker moet dan wel toestemming geven dat zijn boiler hiervoor ‘gebruikt’ wordt.

Meer over slimme boilers in het oktobernummer van vakblad Installatie en Sanitair.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij