fbpx
Nieuws

Projectteam BIM van start

Een projectteam van installateurs, fabrikanten, CAD-leveranciers en BIM-specialisten aan de slag om de Uniforme Objecten Bibliotheek voor de installatiebranche te realiseren. Hierdoor kunnen installateurs vanaf volgend jaar BIM-objecten toepassen in hun CAD-systemen en probleemloos data uitwisselen. Het projectteam presenteerde zich op 21 april op de BIM-praktijkdag in Utrecht.

Het projectteam dat de Uniforme Objecten Bibliotheek realiseert, bestaat uit vertegenwoordigers van Uneto-VNI, 2BA, Cadac, Itannex, Bimforce, Sysunite en Witas en krijgt ondersteuning van een aantal toonaangevende, internationale IFC-specialisten.

Bij de projectuitvoering is de installatiepraktijk nauw betrokken; BIM-managers van BAM, Engie, Heijmans, Kuijpers, TBI en ULC geven feedback op de tussenresultaten. Daarnaast testen  fabrikanten en CAD-leveranciers de objectmodellen en datastructuren. De eerste resultaten van het project worden al in juni van dit jaar verwacht.

Op de afgelopen VSK werd het project voor een Uniforme Objecten Bibliotheek aangekondigd.  Hier tekenden Uneto-VNI, FME/FEDET, Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA een samenwerkings-overeenkomst.

Met de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) zet de installatiebranche de laatste stap naar probleemloze data-uitwisseling en volwaardig BIM’en. Dankzij dit initiatief neemt de productiviteit in de installatiesector toe. Fabrikanten hoeven data voortaan maar één keer in te voeren en installateurs kunnen probleemloos BIM-modellen uitwisselen. De kans op fouten en vertraging in het bouwproces neemt drastisch af. Bovendien bieden de data belangrijke informatie voor asset management.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.