fbpx
Nieuws
KBI accrediteert opleidingen duurzame energie

De overheid zou plannen hebben om naast de 7 miljoen euro die al op het praktijkleren wordt bezuinigd, ook de hele subsidie voor praktijkleren (werkend-leren onderwijs, bbl) af te schaffen. Die plannen zijn zo concreet dat werkgevers en werknemers (VNO-NCW, MKB Nederland en FNV) er gezamenlijk tegen protesteren.

Bedrijven krijgen nu nog een subsidie van tussen de 2.500 en 2.700 euro per jaar per leerling in de Beroeps Begeleide Leerweg (bbl). Dit geldt als een tegemoetkoming aan de bedrijven, die zelf ook kosten maken. Gemiddeld voor alle branches in Nederland zo’n 12.000 euro per leerling per jaar. De overheid zou nu serieuze plannen maken om deze subsidieregeling, die geldt voor 200.000 leerbanen, op termijn af te schaffen. Voor het komende schooljaar is al een bezuiniging van 7 miljoen euro aangekondigd, een verwaarloosbaar bedrag op de 540 miljoen die de regeling de overheid volgens een snelle rekensom kost.

De protesterende partijen wijzen er op dat leerlingen in een bol-opleiding, die dus voltijds leren en stages lopen, de overheid circa 7.000 euro per leerling kost. Het dubbele van een bbl-leerling.

Extra kosten praktijkleren

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven heeft becijferd wat het de bedrijven per sector extra gaat kosten om hetzelfde aantal leerlingen in bbl op te leiden: in de bouw& Infra zou het gaan om circa 11,5 miljoen.

1 reactie op “Protest dreigende bezuiniging praktijkleren

  1. Henk Kip schreef:

    Jammer en onterecht… Veel bedrijven spannen zich in voor het opleiden van nieuwe vakmensen. Een deel van de bedrijven heeft hier echter niet de mogelijkheid of eenvoudigweg niet de capaciteit voor. Deze (veelal grotere) bedrijven dragen zo de lasten voor de vernieuwing en instandhouding van vakmanschap binnen de branche. Beter zou zijn om een nationaal scholingsfonds te realiseren waar ALLE bedrijven aan bijdragen en die bedrijven die BBL’ers opleiden een met de inspanning/kosten overeenkomende vergoeding uit ontvangen. Met zo’n 0,25% van de bruto loonsom zou dit probleem getackeld kunnen worden en de scholingslasten eerlijk verdeeld kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.