fbpx
Nieuws

Dakraam wordt klimaatsysteem

Dakramenfabrikant Velux en de Franse domoticafabrikant Netatmo hebben een systeem ontwikkeld waarbij het dakraam bestuurd wordt op basis van CO2-concentratie, luchtvochtigheid,  temperatuur en de weersverwachting.

Velux noemt het product een ‘smarthome-binnenklimaatsysteem’ en kondigde het al aan anderhalf jaar geleden bij de Consumer Electronics Show 2017 in Las Vegas (VS).

Het systeem is te koppelen aan Apple HomeKit, het smarthomeplatform van Apple. Androidgebruikers kunnen gebruik maken van de Velux-app.

“We zijn enorm benieuwd hoe consumenten deze smarthome-innovatie zullen ontvangen,” vertelt Michel Sombroek, directeur van Velux Nederland. “Hun feedback dient ook als input voor de verdere ontwikkeling van deze eerste versie. Omdat het systeem digitaal is, kunnen we continu verbeteringen doorvoeren en gebruikers daarvan via automatische updates op de hoogte brengen.”

Algoritme

Het systeem van Velux en Netatmo maakt gebruik van verschillende algoritmen. Klimaatsensoren meten de concentratie CO2, luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Het algoritme koppelt deze data aan externe gegevens op basis van online weersvoorspellingen. Zo berekent het of een open dakraam het binnenklimaat verbetert of niet en zo ja, hoeveel ventilatie nodig is en voor hoe lang. De optionele regensensor in het dakraam bepaalt tenslotte óf het raam geopend kan worden.

Het algoritme voor hittebescherming werkt door het rolluik of de dakramen te sluiten voordat een ruimte oververhit raakt. Input van een online weerservice helpt het algoritme om te bepalen hoe groot de kant is dat een kamer te zeer opwarmt en wanneer buitenzonweringen en raamdecoratie naar beneden moeten gaan om oververhitting te voorkomen.

Velux is de laatste tijd bezig om zichzelf niet alleen te positioneren als een bedrijf dat daglichttoetreding mogelijk maakt, maar ook, door middel van ventilatie, het binnenklimaat verbetert.

1 reactie op “Dakraam wordt klimaatsysteem

  1. cees schreef:

    Ik zie deze smarthome-innovatie helemaal zitten. Ook wanneer je er niet bent, worden ventilatie en zonwering automatisch aangestuurd. Het lijkt me heerlijk thuiskomen in een optimaal thuisklimaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.