fbpx
Nieuws

Raam blijkt ventilatiepaneel

Zou een ventilatiesysteem niet eigenlijk moeten functioneren als een raam? Met die wetenschap bedacht student Stijn Speksnijder van de factulteit Industrieel Ontwerp van de TU Delft een ventilatiepaneel, dat het uiterlijk heeft van een raam.

Mensen willen ramen, maar in goed geïsoleerde woningen is het energetisch beter én in steden zelfs gezonder om voorverwarmde, gefilterde ventilatielucht binnen te krijgen. Maar je wilt de handeling van een raam. Met het ontwerp ROWI kan deze combinatie van traditie en techniek. Door dit paneel naast het raam open te draaien neemt de ventilatie toe. Door het weer te sluiten, retourneert de ventilatie naar de meestal optimale stand. ROWI laat zien wanneer de luchtkwaliteit in huis minder wordt met een rode gloed, bijvoorbeeld als er veel mensen op bezoek zijn. Als er energie wordt verspild omdat de ventilatie onnodig hoog staat, geeft ROWI een blauw licht. Door ventilatiebuizen aan de achterkant van ROWI ervaar je direct de sensatie van frisse lucht die naar binnen stroomt.

Het raam vormt een onderdeel van een (tijdelijke) tentoonstelling van 5 ontwerpen in ICDuBo in Rotterdam. In onderstaand filmpje is te zien hoe adviseur Carl-peter Goossen van adviesbureau Bouwnext het raam demonstreert. (bron: weblog Woont Lekker)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.