Ga naar hoofdinhoud

Radiatoren van de lopende band

Drukke tijden bij radiatorfabrikanten, eind jaren ’60. Centrale verwarming via de cv-ketel neemt hand-over-hand toe en de nieuwbouw floreert. Radson, dat dit jaar 50 jaar bestaat, laste haar producten in de beginjaren met de hand. Maar de arbeidsintensieve productie werd in de jaren ’70 al gauw verder en verder geautomatiseerd. Het tijdsbeeld op de foto komt uit 1980.

Radiators produceren wordt massa-productie. Zeker als de oliecrisis toeslaat, en ook de radiatorproductie een knauw krijgt, moeten voorraden worden opgebouwd en levertermijnen worden verkort, om leveringen te kunnen garanderen. Het bedrijf schaftte in die krappe tijd meerdere machines aan, onder meer een automatische stomplasmachine aan, die een laslijn met 12 handwerkers verving. Samen met de al eerder aangeschafte veelpuntmachine, langs- en dwarslasautomaten en rolbruggen, werd de productie van radiatoren vooral een machinaal proces. De dagproductie steeg in 1980 van 2500 tot 3500 radiatoren. Tegenwoordig rollen er alleen de fabriek in Zonhoven al 780.000 paneelradiatoren van de band, die over heel Europa worden verspreid. Opvallend voor wie nu de fabriek bezoekt: de productie van duizenden radiatoren per dag, wordt op de productievloer met enkele tientallen mensen gerealiseerd: robots en machines doen het gros van het werk.

Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Materiaalpaspoort voor leidingsystemen

Premium

Kraamkamer van prefab

Nieuwe propaan-serie voor Panasonic

Premium

Nieuwe Calenta ingrijpend anders

Smaakmakers van VSK Awards (video)

Groenpand zet activiteiten Woon Duurzaam voort