
Gasverlaters hoeven niet te betalen voor het verwijderen van de gasleiding, als ze de netbeheerder daarvoor geen opdracht geven. De rechtbank Noord-Nederland maakte korte metten met de rekening die netbeheerder Rendo daarvoor vorig jaar naar Stefan Boerma stuurde. Het vonnis verwijst de belangrijkste argumenten van alle netbeheerders om zulke rekeningen te sturen naar de prullenbak. Het is het eerste gerechtelijke vonnis dat een fundamentele uitspraak over deze kwestie geeft.
Als een consument geen gas meer wil gebruiken, claimen netbeheerders dat de klant verplicht is om verwijdering van de installatie aan te vragen en de kosten daarvoor (tot bijna 800 euro) te betalen. Nu heeft een rechter zich daarover gebogen.
Rechtszaak
De rechtbank in Assen stelde netbeheerder Rendo in het ongelijk in een zaak die zij had aangespannen tegen Stefan Boerma uit Meppel. Boerma had na installatie van zonnepanelen en een warmtepomp geen gas meer nodig. Eind 2018 zegde hij zijn leveringscontract voor gas op bij zijn energieleverancier. Daarmee werd ook de relatie met Rendo beëindigd. Boerma ging echter niet in op het daaropvolgende verzoek van Rendo om opdracht te geven om de gasaansluiting te verwijderen en daarvoor de rekening van (toen nog) 400 euro te betalen. Na enkele maanden verwijderde Rendo de gasaansluiting maar uit eigen beweging en stuurde Boerma een factuur. Boerma betwistte die met een uitgebreide motivatie. Daarop dagvaardde Rendo hem mei vorig jaar voor de rechtbank.
Na een langdurig traject vonniste de rechtbank Assen in het voordeel van Boerma. Hij hoeft de rekening niet te betalen en Rendo is veroordeeld in de proceskosten. Daarvoor heeft de rechtbank drie belangrijke overwegingen: een procedurele en twee inhoudelijke. Alle zijn van belang voor de vele huishoudens die van het gas af (willen) gaan, en opzien tegen de ‘afsluitboete’ van de netbeheerders.
Algemene voorwaarden
Procedureel vernietigt de rechtbank de Algemene Voorwaarden van Rendo, omdat Boerma die pas na het sluiten van het contract had gekregen. Dat is het geval bij de meeste huishoudens met een gasaansluiting: zij kregen de overeenkomst met de netbeheerder en bijbehorende Algemene Voorwaarden meestal standaard pas na de start van de overeenkomst met de energieleverancier, of zelfs helemaal niet.
Bovenal oordeelt de rechtbank inhoudelijk dat verwijdering van de aansluiting niet tot de kern van de overeenkomst met de netbeheerder behoort, en dat de zogenoemde ‘Tarievencode Gas’ geen rechtsgrond geeft die gasverlaters dwingt te betalen. Met dit laatste haalt de rechtbank het kernargument van alle netbeheerders in Nederland onderuit. Netbeheerders betogen namelijk dat gasverlaters op grond van die code (artikel 2.9.2, voorheen 2.5.1.12) sowieso moeten betalen voor verwijdering van de aansluiting als ze stoppen met gasgebruik, ook als ze daar geen opdracht toe geven.
Vrijwillig
De Tweede Kamer, minister Wiebes, en de netbeheerders zelf proberen er al meer dan een jaar voor te zorgen dat mensen die vrijwillig van het gas af gaan ‘slechts’ de helft van de verwijderkosten hoeven te betalen. Gasverlaters als Boerma staan echter op het standpunt dat ze helemaal niet verplicht zijn om te betalen als ze geen opdracht geven, en dat individuele verwijdering van gasaansluitingen onnodige maatschappelijke kosten oplevert. Zij krijgen nu dus gelijk van de rechter.
En geldt het nu voor alle netbeheerders ?
I
Ja,je moet deze zeer belangrijke en zeer terechte uitspraak, als leidraad voor alle anderen zien. Ik ben blij,dat de rechter deze uitspraak nu heeft gedaan. Zelf heb ik zoiets dergelijks meegemaakt in 2017, waarbij het ging om verwijdering van een electriciteits aansluiting,in een door ons gehuurde garagebox. Het zou ons ook zo’n 800-900 euro gaan kosten,wij hadden dit laten aanleggen door de energieleverancier in het jaar 1998..Uiteindelijk is deze aansluiting blijven zitten..De verhuurder heeft hier dankbaar (mis) gebruik van gemaakt. Inclusief een electrisch bedienbare garagedeur,die wij hadden betaald, wij hebben ook geen compensatie van de verhuurder mogen ontvangen…
Henri, er is een verschil tussen de publiekrechtelijke verhouding netbeheerder/aangeslotene en privaatrechtelijke verhouding huurder/verhuurder. De elektra-aansluiting inclusief meetinrichting is en blijft eigendom van de netbeheerder, hoewel die in jouw (gehuurde) pand zitten. De uitspraak waar het hier over gaat heeft betrekking op die verhouding. Iets anders is de elektrische garagedeur. Die is door jou als huurder (met toestemming van de verhuurder, neem ik aan) zelf aangebracht. Deze is “aard-, en nagelvast” met de garagebox verbonden en wordt, als je de oorspronkelijke situatie niet herstelt, door natrekking eigendom van de verhuurder, zodra je de huur weer opzegt. Hij is geen vergoeding verschuldigd.
Dit principe, dat er geen wettelijke verplichting bestaat om te betalen, is al jaren onderwerp van een topic op Tweakers.net: Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet?
Een van de trekkers daar is Bram Bos, die er een handig boekje: “De afsluitboete bestaat niet” over heeft geschreven, dat kosteloos te downloaden is op https://www.polderhuis.org/abn
Dat geldt dus ook voor andere netbeheerders.
Veel dank voor de link naar dit boekje!
De ontwikkelingen gaan nu snel: Wiebes heeft verklaard, dat vanaf 1 maart 2021 VOORLOPIG geen afsluitboete meer hoeft te worden betaald (als hij die termijn haalt met regelgeving) tot er een nieuwe regelgeving zal zijn vastgesteld voor de nieuwe Energiewet. Als Tweakers volgen we dit nauwgezet op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1951574/0
Deze link is de topic-start: we staan mensen bij die van het gas af willen met stevige adviezen. Groet, NicoG
wordt voor het verwijderen van de gasaansluiting bij een bedrijfspand ook teveel gevraagd? Ik heb in september 2019 € 687 moeten betalen.
Beste G.
Als je al betaald hebt, dan zou je het weer terug moeten vorderen. Dat is een heel gedoe. Het bovengenoemde forum is er al sinds 2016, dus je had informatie kunnen vinden hoe te handelen.
Over het algemeen kunnen we stellen: diegenen die er door de netbeheerders zijn ingeluisd met hun praatje, dat het “wettelijk verplicht” zou zijn en die hebben betaald kunnen naar hun geld fluiten. Alleen een beroep op dwaling zou kunnen helpen, maar, zoals gezegd, dat is een heel proces. En ik denk niet dat je dat voor € 687 kunt/wilt voeren.
Soms moet je (ook achteraf) je verlies nemen.
Groet, NicoG
Heren,
Kan dit verhaal ook van toepassing worden op stadsverwarming verwijderen?
Op zich kan ik domweg zeggen, ik zeg het contract op. Alleen blijven dan de leidingen inclusief de boiler zitten, vermoed ik .. gebassserd op:
https://www.installatie.nl/nieuws/rechter-geen-kosten-verwijderen-gasaansluiting/