fbpx
Nieuws

Revit de basis achter UOB

Softwarehuizen Itannex en Cadac hebben van Uneto-VNI de opdracht gekregen om een nieuwe start te maken met de Uniforme Objectenbibliotheek (UOB), op basis van ontwerpplatform Revit.

Er is in het plan voorzien in een open ontwikkelinterface. De opgeleverde data is in een “neutraal Revit-formaat” én in het open IFC-formaat beschikbaar, zo laten Itannex en Cadac weten. De bedrijven hebben zich voor dit project hebben verenigd in CIC (Cadac Itannex Corporation). De deal met Uneto-VNI werd eerder deze maand beklonken. 

CIC gaat nog voor de bouwvak een proof-of-concept opleveren, dat Uneto-VNI en een aantal betrokken installatieadviseurs en fabrikanten gaan beoordelen. Daarna gaat het echte werk beginnen, met de bouw van configuratoren en content, zegt Nico Ruikes van Itannex, net als Cadac een reseller van Autodesk-software, waaronder Revit valt.

VSK 2016

De UOB werd in februari 2016 op de VSK-beurs gelanceerd en was bij oplevering gevuld met ongeveer 300 objecten. De BIM-objectenbibliotheek voorziet in een behoefte van installateurs en fabrikanten. Als openbare, niet merkgebonden bibliotheek, kunnen alle fabrikanten producten toevoegen aan de bibliotheek en alle installatiebedrijven kunnen de objecten uit die bibliotheek gebruiken, ongeacht de software die zij daarvoor gebruiken.

Installatiebedrijven gebruiken deze objecten voor het ontwerpen van gebouwinstallaties. Met één uniform informatiemodel wisselen de CAD-systemen productinformatie snel en nauwkeurig uit in elke fase van het bouw- en BIM-proces.

Beperkt draagvlak

Maar twee jaar later blijkt dat het brede initiatief toch niet goed uit de verf gekomen is. Op de laatste VSK-beurs, die van februari dit jaar, zoemde het al rond dat Itannex en Cadac de regie zouden nemen. “Het draagvlak voor het oorspronkelijke initiatief was te beperkt”, zegt Ruikes, die het niet wonderlijk vindt dat uiteindelijk een keuze is gemaakt voor Revit. “Linksom of rechtsom, uiteindelijk moet je toch een ontwerpplatform kiezen.” Een overgrote meerderheid van de installateurs werkt met Autodesk-software Autocad of Revit.

Maar niet iedereen is positief over deze ontwikkeling. “Het is vreemd dat branchevereniging Uneto-VNI een keuze maakt en eigenlijk tegen de markt zegt welk merk software ze moeten gebruiken”, zegt Mathijs Natrop van BIM-adviesbureau Solidu Bouw en Advies en ook betrokken bij BuildingSmart, een internationale organisatie die de toepassing van openBIM standaarden ontwikkelt en stimuleert. “In plaats hiervan zouden ze beter parametrische formats kunnen stimuleren. Dat gaat tenminste ergens over. Dát is innovatief.”

Startups

Door de hele ontwikkeling van de UOB op te hangen aan Autodesk, zegt Natrop, loop je het risico dat er geen innovatie meer plaats vindt. Kleine startups, met een potentieel prachtige technologie, worden dan namelijk van de markt geweerd. Uneto-VNI was woensdag niet beschikbaar voor een toelichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.