fbpx
Nieuws

Rioolbranche opent jacht op foute ontstoppers

Een collectief van een tiental ontstoppingsbedrijven opent de jacht op malafide rioolbedrijven, die exorbitante bedragen rekenen voor ontstoppingswerk.

De bedrijven gaan collectief klachten verzamelen, ze aanbieden bij de Autoriteit Consument en Markt en gedupeerde consumenten juridische en technische bijstand bieden. Ook hebben de bedrijven een gezamenlijke richtlijn over de werkwijze van een bonafide rioolontstopper. Het collectief heet Eerlijk Riool Ontstoppen, afgekort CERO.

De erkende rioolbedrijven hebben al jarenlang last van malafide bedrijven die ondernemers en consumenten duperen door werk te leveren voor torenhoge prijzen. De werkwijze is vaak hetzelfde: de schimmige bedrijven staan bovenaan in Google op veel gezochte zoektermen, en hanteren slinkse technieken om de klant klem te zetten bij een lekkage of verstopping: particulieren moeten vooraf tekenen, en er wordt een achteraf meterprijs voor inspectie of ontstopping met spiraalveer gerekend. Er zijn gevallen bekend waar klanten duizenden euro’s moesten afrekenen voor een klus die minder dan een half uur duurde. Ook doen malafide ontstoppers zich voor als erkende bedrijven.

Veel meldingen

Na bekendmaking van het initiatief zijn inmiddels honderden meldingen gedaan van malafide rioolontstoppers. Ook sluiten meer bedrijven zich aan bij het collectief, meldt Carrel Rutte van Riool.nl, een van de deelnemende bedrijven. “Het probleem is er al jaren, maar het wordt steeds erger.” Door de klachten te bundelen kan een jurist gemeenschappelijk gericht actie ondernemen, vertelt Rutte. Hiermee kunnen malafide bedrijven serieus aangepakt worden. “Niet alleen kunnen opgelichte klanten mogelijk hun geld terug krijgen, maar ook kan de Autoriteit Consument en Markt op basis van de meldingen bedrijven opsporen en beboeten.” Dat laatste is inmiddels al enkele keren gebeurd. Zo werd afgelopen november een ontstoppingsbedrijf voor €200.000 beboet voor het misleiden van klanten. Gedupeerden kunnen via de site hun rekeningen indienen.

Erkende bedrijven

De bedrijven in het collectief zijn lid van Techniek Nederland, dat bijvoorbeeld een eigen klachtenregeling heeft. De ‘erkende bedrijven’ hebben veel last van de ‘cowboys’ in de markt. “Deze bedrijven maken ons vak te schande. Erkende bedrijven zijn transparant in communicatie en werkwijze”, zegt Rutte. De initiatiefnemer van het collectief benadrukt dat het merendeel van de verstoppingen binnen het half uur op te lossen is, en dus lang niet zo prijzig kan zijn, zoals in het merendeel van de klachten naar voren komt.

Wat is een goed en eerlijk tarief voor het laten ontstoppen van een riool?
De rioolbedrijven in het collectief zeggen een gemeenschappelijke werkwijze te hanteren. Het tarief is opgebouwd uit een vast starttarief inclusief voorrijkosten, het eerste half uur arbeidsloon, gebruik van al het noodzakelijke materieel (verenmachine met spiralen, een hogedrukmachine en klein gereedschap) en BTW. Een reëel bedrag hiervoor is € 115,00 tot € 135,00 tijdens reguliere werktijden van maandag tot en met vrijdag. Buiten deze tijden moet een klant rekening houden met een toeslag van 50% tot 100% voor het deel arbeidsloon. In 95% van de gevallen kan de verstopping worden opgelost in het eerste half uur. Wanneer de monteur meer tijd nodig heeft, dan wordt dit eerst met de klant besproken. Pas daarna zal hij verder gaan met zijn werkzaamheden. Deze extra tijd wordt verrekend in delen van 15 minuten of in veel gevallen zelfs in kleinere tijdseenheden. Er wordt geen meterprijs voor gebruik van materieel in rekening gebracht. Eventuele vervolgwerkzaamheden als een camera-inspectie of reparatie van uw riool worden altijd vooraf besproken of door middel van een offerte inzichtelijke gemaakt.

Verschillende consumentenprogramma’s hebben de afgelopen jaren aandacht besteed aan malafide ontstoppingsbedrijven. Hieronder een item uit de uitzending van Max Meldpunt van 28 januari 2022 waarin ook het Collectief Eerlijk Riool Ontstoppen wordt toegelicht.

19 reacties op “Rioolbranche opent jacht op foute ontstoppers

 1. Ernst Barthen schreef:

  Bedankt Eddy voor het onder de aandacht brengen van dit probleem. Ook google en een aantal lead bedrijven werken mee aan deze oplichting. Google verdient ook heel veel geld aan advertenties door het plaatsen van deze oplichters bovenin de zoek resultaten. Als er nog goede ideeën zijn om dit soort praktijken aan te pakken zijn deze welkom op het platform van CERO.

  https://www.eerlijkrioolontstoppen.nl

  Bedankt namens Riool.nl

 2. Ernst Barthen schreef:

  Bedankt Eddy voor het onder de aandacht brengen van dit probleem. Ook google en een aantal lead bedrijven werken mee aan deze oplichting. Google verdient ook heel veel geld aan advertenties door het plaatsen van deze oplichters bovenin de zoek resultaten. Als er nog goede ideeën zijn om dit soort praktijken aan te pakken zijn deze welkom op het platform van CERO.

  https://www.eerlijkrioolontstoppen.nl

  Bedankt namens Riool.nl

 3. Anthony schreef:

  Het gaat om deze sites, die werken met één pagina op hun site die gemaakt word met divi. Zoals deze site hier boven. eerlijkrioolontstoppen.nl, spoed-loodgieter.nl. riool-bescherming.nl. alphen.loodgieterservice.nu.
  devries-riooldienst.nl
  riooldienst-mulder.nl
  ontstoppingsmeester.nl
  rioolkompaan.nl
  rioleringsbedrijfvanderspoel.nl
  loodgieter-jansma.nl
  uwregioloodgieter.nl
  Ontstopping-riool.nl
  En er staan veel geparkeerd domeinnamen
  Zoals ontstoppingsdienst 24.nl
  Er is ook geen bevestiging adres op hun site te vinden

 4. Johanan schreef:

  Klopt! Nog een site om de lijst aan te vullen
  sosontstoppingservice.nl

 5. Alle gedupeerden kunnen zich vanaf nu af aan ook melden op loodgieteroplichting.nl.

  Ook nog een nieuwe youtube uitzending:
  https://www.youtube.com/watch?v=i1YzCIIiAiY

 6. Lars schreef:

  loodgietersloket.nl mag ook mee op de lijst.

  • Mark Janssen schreef:

   Helemaal mee eens.
   Rekenen dubbel avond/weekend tarief a 450 euro, exclusief materialen.
   Als leek in de loodgieterswereld neem je het voor lief, maar een factuur van a 1400 euro…

   Zouden zogenaamd 24/7 bereikbaar zijn. Bel je ze terug, krijg je óf de voicemail server óf kom je in een loopje in het bandje van de telefoon.

   Juridische stappen zijn inmiddels ondernomen…
   Wees gewaarschuwd!

 7. Ruud schreef:

  En I.L. Sanitair & Installatie uit Breukelen. Komt met een rekening van €1104,- voor minder dan een uur werk. ‘Spiraalkosten €70,- ex BTW per meter.’ Moet ik dat ding kopen dan….?

 8. Erwin Prins schreef:

  Ja, ook 1 keer per ongeluk Rioolkompaan over de vloer gehad . Veel praatjes, geen oplossing en wel 235 euro moeten aftikken.

 9. Ernst v Goor schreef:

  Riooldienst Mulder is ook zo’n oplichterorst 700 euro betalen om wc afvoer te spuiten aangezien we last hadden van riool vliegjes.
  Je raadhet al eas niet de oorzaak afboer vaatwasser was los, dit iet gezien door loodgietet aangezien deze niet in kruipruimte is geweest, alleen gekeken en zei dat alles goed was.

 10. Kristiaan schreef:

  Riooldienst Mulder heeft mij een ZZP’er gestuurd die voor drie kwartiertjes werk waarbij een simpele machine de moeite deed 3000 euro aftekende. Ik heb ze gebeld en ze zijn daar helemaal okee mee;

  “Ons netwerk bestaat uit kundige ZZP’ers en de prijzen die ze vragen zijn hun eigen zaak. U had toch een keuze?”

  Die keuze had ik niet. “Gaat een paar honderd euro kosten, meneer.” en daarna zonder de rem erop, zonder waarschuwing alle registers open. 350 euro erbovenop voor even de hogedrukreiniger aanzetten; hij moet er champagne doorheen hebben gespoten.

 11. P.Brouwer schreef:

  We hebben gisteren ook bezoek gehad van zo’n malafide bedrijf. Een rekening van €2800 onder naam van SRS onderhoud en service, terwijl op de site de naam Jansma staat met tel nr 0854017366.
  Hebben hun gebeld, omdat het probleem nog niet opgelost is. Wachten nu dat ze weer contact met ons opnemen

 12. Joost schreef:

  Bij ons afvoer verstopt, in keuken, 085 stuurde monteur , kwam eerst kijken, wat voor personen er in huis zijn, toen kwam maddy zo zei hij te heten , met een makita boormachine om de gootsteen afvoer te ontstoppen, half uurtje werk, klaar, en wij 593 € achteruit , normaliter stap ik er niet in, maar we hadden haast dus betaald, monteur van Marokkaanse of Turkse afkomst, hoe dom kun je zijn,ik ben niet erg bang uitgevallen,, maar heb dus gewoon betaald,

 13. Robert schreef:

  Mijn moeder van 80 helaas ook opgelicht voor €2400 euro voor half uur werk. Ontstoppingsvrij.nl Ik doe graag mee met aan groep als we collectief iets gaan doen, en ga ook aangifte doen met mijn moeder bij politie.

 14. patricia schreef:

  Ook wij vanavond srs over de vloer gehad. ontstopping in wasbak. 1600 euro afrekenen, nou vergeet het maar, ben zo ontzettend boos geworden en uitleg geist. heb 150 euro betaald, en hem m’n huis uitgejaagd. en laat ze maar eens terug komen om verhaal te halen, lust ze rauw ben zo ontzettend boos!!!!

 15. Mark schreef:

  Voor veel geld de boot in gegaan door een criminele ontstopper: 560,- ,20 minuten, door lang naar toilet te gaan en prutsen aan ipad toch langer dan half uur opgeschreven. Door foute keuze van hem van een pompmondstuk (andere lag op 20 m.) Wou hij “extra pomp gebruik (90 euro)” laten betalen. Uiteindelijk 40 euro materiaal gebruik. Voor niets dus. Gebruik veer heb ik verboden, gelukkig maar. Alleen verstopping is niet opgelost…..op geen enkele wijze kom ik in contact met klachten of klantenlijn. Het is een schande. Mijn verhaal over list en bedrog is veel groter. Voel me machteloos. Ik wil alles doen om ze te ontmaskeren of te berechten.

 16. Daphne schreef:

  Wij zijn opgelicht door SRS onderhoud en service, Jansma.
  Zij hebben een loodgieter naar ons toegestuurd ” Ad onderhoud en installatie”.

  Hij heeft ons geholpen met een verstopte toilet. Wij moesten ter plekken een bedrag van €1475,35 afrekenen. Heel stom, maar gedaan omdat je je doodschrikt maar met een mond vol tanden staat (er werken hier alleen dames en wij hebben 0 verstand van loodgieters ect)

  We hopen dat deze loodgieter wordt gepakt.

 17. Zomaar iemand schreef:

  helaas vandaag opgelicht door: http://www.riool-bescherming.nl/
  (meer dan 500,- voor drie kwartier werk, helaas lees ik nu pas over dit soort malafide bedrijven)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.