fbpx
Nieuws
Leidingen doorspoelen na vakantie

Er komt een verbod op loden leidingen in huurwoningen en plekken waar veel kinderen komen, zoals basisscholen, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk wanneer het verbod in gaat.

Bij langdurige blootstelling aan hogere concentraties lood in het drinkwater lopen kleine kinderen het risico van een verlaagd IQ. Bij volwassenen is er kans op chronische nierziekte en bloeddrukverhoging. “Het is een overheidstaak om de meest kwetsbare groepen in onze samenleving te beschermen. Dat geldt ook voor de aanwezigheid van lood in drinkwater”, zegt de minister in een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Stok achter de deur

Een verbod op loden leidingen ziet De Jonge als “stok achter de deur” om gebouweigenaren en verhuurders te dwingen om actie te ondernemen als er een stuk loden leiding is geconstateerd of er hogere concentraties worden gemeten dan 5 microgram/liter. In de brief maakt de minister wel een voorbehoud: de gebouweigenaar hoeft de leidingen niet te vervangen als er een loodgehalte wordt gemeten van minder dan 5 microgram/liter. Een woordvoerder van De Jonge laat weten dat het, “wanneer er loden leidingen aanwezig zijn, in de praktijk niet zal voorkomen dat er een meting onder de 5 microgram per liter gerealiseerd kan worden”.

In 2019 pleitte de Gezondheidsraad voor een verlaging van de norm van 10 microgram naar 5 microgram lood per liter aan het tappunt. Voormalig minister Kajsa Ollongren besloot twee jaar geleden al hier in mee te willen gaan en de norm per 2022 naar 5 microgram te willen brengen. De gemeente Amsterdam besloot al op eigen houtje panden met loden leidingen aan te pakken.

Ook bij de rechter en bij de huurcommissie kunnen huurders al terecht als er meer dan 5 microgram per liter lood uit de kraan komt. Gemeenten hebben echter aangegeven om zelf ook middelen te hebben om te handhaven. Met een verbod op loden leidingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving, wil De Jonge gemeenten hierbij helpen.

Nieuwe kranen

Bij ruim 1 op de 40 woningen waar de waterkwaliteit door waterbedrijven gemeten wordt, komt water uit de kraan met daarin meer lood dan is toegestaan (meer dan 5 microgram per liter). Lood komt vrij uit loden leidingen, maar ook uit nieuwe kranen spoelt lood, zij het in geringe hoeveelheden. Waterleidingbedrijven zijn druk bezig om hun waterleidingnet loodvrij te maken. In het distributienet zijn bijna geen loden onderdelen meer aanwezig. Er zijn naar verwachting nog wel enkele duizenden aansluitleidingen naar waarin lood is verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.