fbpx
Nieuws

‘250 monteurs gashaarden al CO-papieren’

Niet alleen bedrijven die cv-ketels installeren moeten voldoen aan de eisen uit de Gasketelwet, ook ondernemingen in de gasgestookte sfeerhaardenbranche zullen hun CO-certificaat moeten halen. Branchevereniging NHK verwacht dat tussen de 200 en 250 bedrijven het certificeringstraject zullen doorlopen.

Dat zegt Gert Kooij, voorzitter van de NHK. Bedrijven uit de branche zullen zich moeten certificeren volgens het NHK-schema ‘Gebouwgebonden gasverbrandingstoestel en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas’. Certificeringsbedrijf Kiwa gaat deze certificering op zich nemen.

Vakpapieren

Onderdeel van het certificeringstraject is ook dat de inbedrijfsteller van de gashaard zijn vakpapieren heeft gehaald. In de gashaardenbranche gaat het om het certificaat van de Module Gas (afgegeven na 1 juli 2021) van de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen. Hoeveel monteurs uiteindelijk op zullen gaan voor dit diploma is volgens Kooij “lastig in te schatten”.

“Op dit moment zijn ruim 250 personen opgeleid en beschikken dus over het vereiste certificaat. Ongeveer 80 personen zijn hier nog mee bezig. Het aantal aanmeldingen dat nog gaat volgen naar aanleiding communicatie via onder meer de fabrikanten en de groothandel komt hier nog bij.” De vakopleiding bestaat uit één praktijkdag, een theorie-examen en een praktijkexamen.

Schema’s nog niet goedgekeurd

Bedrijven zullen nog even moeten wachten tot ze het officiële certificeringstraject (bij Kiwa) kunnen doorlopen, omdat de NHK-richtlijn nog niet is goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie en de Toelatingscommissie Kwaliteitsborging Bouw (TLOKB). Naar verwachting zal dit komend voorjaar het geval zijn. Uiterlijk 1 januari 2023 moeten dan alle bedrijven gecertificeerd zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.