Ga naar hoofdinhoud

,

Rioolslib wordt groen gas

Waddeneiland Ameland start twee nieuwe projecten, in haar ambitie om over drie jaar koploper te zijn op het gebied van duurzame energie. Een dertigtal huurwoningen krijgen een hybride opstelling van warmtepomp en HR-ketel. Daarnaast gaat het eiland experimenteren met het lokaal opwekken van groen gas door middel van het vergisten van rioolslib.

Op het eiland wordt al volop geïnnoveerd, onder meer met een groot zonnepark, en grootschalige veldtesten met de brandstofcel. Voor alle actuele projecten, klik hier. Duurzaam Ameland is een samenwerkingsverband tussen gemeente Ameland, Eneco, GasTerra, NAM en Phillips. Gezamenlijk werken de partijen aan duurzame energie-innovaties en het testen hiervan op Ameland. Hans Overdiep, manager energietransitie bij GasTerra is ervoor op Ameland gaan wonen. Zo zit hij met `zijn neus bovenop’ de energietransitie op het eiland.

Wél gas

De projecten waar GasTerra zich op richt op Ameland gaan, hoe kan het ook anders, over gas. “Ik zit met Duurzaam Ameland met veel partijen aan tafel. Ook met partijen die liefst direct van het gas af willen. Ons lijkt dat onverstandig. De infrastructuur ligt er immers, die moeten we blijven gebruiken, daar is destijds fors in geinvesteerd. Maar we gaan wel mee in de reis naar meer groen gas, meer warmtepompen en derhalve minder aardgas.”

Groen gas via rioolslib

Ook wordt er getest met groen gas. Door middel van het vergisten van het rioolslib kan groen gas worden opgewekt en dit gas kan vervolgens worden ingezet voor de verwarming van de woningen. Dit project zit in de beginfase en er wordt een proef uitgevoerd op EnTranCe, het Energie Transitie Centrum in Groningen. Daar vergisten ze het slib van een rioolwaterzuivering onder hoge druk (20 bar), waardoor het CO2 zich scheidt van methaan, dat vervolgens rechtstreeks het aardgasnet in kan. Overdiep: “Dit hogedruk vergistingsproces willen we op Ameland gaan opschalen. De combinatie van een hybride warmtepomp en groen gas zorgt ervoor dat de gebouwde omgeving in de toekomst op efficiënte wijze CO2-neutraal wordt.”

Zonne-energie omzetten

Met de hogedruk vergisting kan nog meer: als met zonne-energie op het eiland meer elektriciteit wordt opgewekt dan er op het eiland nodig is, dan kan deze duurzaam opgewekte elektriciteit worden omgezet tot groen gas. “Via elektrolyse wordt waterstof gemaakt. In het hogedruk vergistingsproces reageert dit waterstof met CO2 en zo ontstaat groen gas. Dit is een slimme manier van samenwerking tussen de verschillende duurzame projecten en een mooie manier om ^duurzame energie op te slaan in een gasvorm.”

Hybride warmtepomp

Ook wordt er in het samenwerkingsverband Duurzaam Ameland ingezet op de hybride waterpomp: een kleine elektrische warmtepomp in combinatie met een gasgestookte HR-ketel. Als eerste zullen zo’n dertig huurwoningen, die eigendom zijn van de gemeente Ameland, worden voorzien van een hybride warmtepomp. “We zijn nu de particuliere markt op het eiland aan het interesseren. De overheid geeft subsidie op de warmtepomp, en ook GasTerra wil er financieel aan bijdragen om daarmee de uitrol van deze transitietechniek verder te versnellen.”

 

Eén reactie op “Rioolslib wordt groen gas

  • Een bemoedigend initiatief voor de opwekking van groen gas! Dit verdient navolging in heel Nederland, zeker nu de oproep, dat we van het gas af moeten steeds luider wordt. Rioolslib is er immers overal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Installateur verdient meer, omdat hij durft door te berekenen

ISSO vernieuwt warmtepomp-publicatie

Installeer een airconditioner veilig met deze tips

Sanitairwinkel koopt Badkamerwinkel

Premium

Douche-wc beter bereikbaar door prijsdoorbraak

Werking Gasketelwet onder de loep