fbpx
Nieuws

Robot spoelt en vult vloerverwarming

Met een geautomatiseerde spoelrobot kan installateur Breman sneller en beter de vloerverwarming van nieuwbouwwoningen opleveren. De zelf ontwikkelde robot levert bij elke woning ongeveer een uur tijdswinst op. En het reduceert het aantal klachten na oplevering door achtergebleven lucht in de installatie.

De robot is bedacht en ontwikkeld door de vloerverwarmingsafdeling van Breman Zuid in Drunen. De installateur levert op jaarbasis ongeveer 1850 nieuwbouwwoningen op die bijna allemaal voorzien zijn van vloerverwarming.

Onderaan dit artikel een video over de spoelrobot van Breman.

Lucht in installatie

Vloerverwarming wordt gespoeld en gevuld met water onder druk, een aantal weken voordat de woning echt wordt opgeleverd. Dit betekent dat een monteur per woning een paar uur bezig is om groep voor groep de installatie klaar te maken voor gebruik. “De praktijk leert dat in dit proces ook nog wel eens lucht in de leidingen komt, bijvoorbeeld omdat er te kort gespoeld is”, zegt Friso van den Corput, hoofd van de afdeling vloerverwarming. Wanneer er lucht in de installatie blijft zitten kunnen comfortklachten ontstaan. Ook kan zuurstof in de installatie leiden tot vervuiling van het cv-water.

Minder handelingen voor monteur

Normaal gesproken moet een monteur per groep, waar er 8 tot 10 van in een woning zitten, zo’n 5 tot 8 minuten spoelen. De monteur moet dan bij de verdeler blijven en de handeling per groep herhalen. Door de servomotoren van de robot aan te sluiten op alle groepen, kan de monteur intussen andere werkzaamheden verrichten. Ook het primaire circuit, tussen opwekker en verdeler, kan met de robot gespoeld worden.  Als alles gespoeld en gevuld is kan de installatie met een handeling op druk worden gezet. De monteur kan op de besturing de spoeltijd per groep instellen. “De besparing is nu zeker een uur per woning. Maar de winst zit vooral in de reductie van het  aantal servicebezoeken. Waarmee we de faalkosten dus fors reduceren.”

Spoelkar met besturingssysteem

De robot bestaat uit een spoelkar met een besturingssysteem, dat bestaat uit Siemens-componenten. Gecombineerd met een zelf geprogrammeerde besturing en adapters met servomotoren die op de verdeler passen. Na het succes van het prototype laat Breman Zuid nu tien spoelkarren produceren. “In principe is het product voor ons eigen bedrijf”, stelt Van den Corput. “Maar we krijgen nu ook vragen van collega-bedrijven die hier gebruik van willen maken. De robot kan ook voor onderhoudsdoelstellingen ingezet worden. Want een vloerverwarming die periodiek gespoeld wordt, levert een beter rendement. Dat gaan we eens rustig op een rijtje zetten.”

Hoe de spoelrobot werkt, zie je in onderstaande video

5 reacties op “Robot spoelt en vult vloerverwarming

 1. Peter schreef:

  Mooi gereedschap, echter als er een pomp bij de verdeler geplaatst is welke je niet kunt afsluiten van de verdeler zal het water ook door de pomp lopen en wordt ontluchten en spoelen toch lastig. Je krijgt dan niet alles alleen door de groep gestuurd.
  Dat is mijn ervaring.

 2. Marcel schreef:

  Waarom twijfelen aan de rest van de installatie ?? Zijn alle nieuwbouwwoningen aan de warmtepomp tegenwoordig ?

 3. Lechner schreef:

  Ik kocht een royaal landhuis, bjr 1997 waarmee de hele begane grond, 2-auto garage inbegrepen en badkamer boven zijn voorzien met vloerverwarming. Ik ben van overtuigd dat sindsdien, het is NOOIT geweest een kompleet ontharding als verversing van de buizen plaatsvond. Dit robot biedt wel uitkomst voor zo’n beurt en ipv opnieuw water erin te vullen, net als in een auto, koelvloeistof wordt toegediend. Kan dat volgens wettelijk bouwvoorschriften en wie is in staat zo’n dienst bij mijn woning te komen en volledig laten herzien ?

  Ik wil graag dit eerst laten gebeuren voordat het volledig hybride warmtepomp van Daikin binnenkort wordt geinstalleerd.

  Laat uw bedrijfs naam en contact details achter aub want mijn email wordt hierin beschermd dus, niet te zien is, bij voorbaat dank.

 4. Ben schreef:

  Mooie opstelling.
  mijn vraag is: is de witte voorraad tank uitgevoerd als breektank?
  anders krijg je een mooie perskruisverbinding met je pomp en aansluiting op je drinkwaterleiding net.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.