fbpx
Nieuws

Ruim half miljoen verouderde haarden

Circa 645.000 openhaarden in Nederland zijn verouderd, en voldoen niet meer aan de moderne eisen qua veiligheid, rendement en uitstoot. Dit meldt branchevereniging de Nederlandse Haarden en Kachel-branche. Vanaf 1 september komt een stimuleringsregeling die eigenaren van verouderde haarden moet verleiden tot vernieuwing of renovatie.

De nieuwe regeling is een initiatief van branchevereniging NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche) in samenwerking met de aangesloten fabrikanten (SHR) en detaillisten (SVG). De branche iets doen aan het verbeteren van het milieu en de luchtkwaliteit. Ook wil zij de overlast voor omwonenden aanpakken, die in een aantal gevallen mede door verouderde openhaarden wordt veroorzaakt, zegt woordvoerder Gert Kooij. ,,Moderne haarden en kachels verbranden hout op een veel hogere temperatuur en het hout verbrandt vrijwel volledig. Het rendement ligt daardoor ruim boven de 80% en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie vrij eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar meer dan 80%.’’

Stimuleringsregeling

Particulieren en zakelijke gebruikers ontvangen via de NHK  een vast kortingsbedrag van € 250,- op de verkoopprijs van de installatie. Voorwaarde is dat het toestel en de aansluiting naar buiten worden geïnstalleerd door een DE-erkende installateur (DE staat hierin voor Duurzame Energie). DE-erkende bedrijven zijn te vinden in de landelijke database van QBISnl. In dit kwaliteitsregister staan alle gekwalificeerde installateurs en installatiebedrijven in de (duurzame) bouw- en installatiesector. De regeling loopt tot en met 31 december 2016. Deelnemende bedrijven, in aamerking komende toestellen en de voorwaarden staan op www.stimuleringhoutstook.nl.

Moderne houtkachels leveren een bijdrage in het landelijke streven om meer hernieuwbare energie te gebruiken. Ook de Nederlandse overheid stimuleert dat Nederlandse huizen en bedrijven meer door warmte uit hernieuwbare bronnen worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Ook is het mogelijk om een cv-tak te maken aan een houtgestookte installatie, of een warmwater in een boilervat voor te verwarmen.

EcoDesign versneld invoeren

In 2022 moeten ook houtgestookte installaties voldoen aan de Europese EcoDesign. Dit zijn aangescherpte kwaliteits- en emissie eisen. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche is echter nu al klaar voor deze norm, zegt Gert Kooij. ,,Nederlandse fabrikanten ontwikkelen al jaren conform deze richtlijnen. We voeren dan ook gesprekken met diverse ministeries om te kijken of de eisen in ons land versneld ingevoerd kunnen worden. Daardoor zou een voorsprong van 5 jaar worden gepakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.